УНИЦЕФ България стартира кампания, посветена на детското участие

7989
УНИЦЕФ България стартира кампания, посветена на детското участие
Снимка: Thinkstock

УНИЦЕФ България стартира информационна и социална кампания, посветена на правото на детско участие. Тq представлява информирано и доброволно включване на децата – в това число от маргинализирани групи, на различна възраст и с различни способности – в процеса по взимане на решения относно всички въпроси, които ги засягат пряко или косвено.

Основният елемент на новата кампания на Детския фонд на ООН в България ще се състои в провеждането на консултация с деца от различни възрастови групи и с различен социален статус или етнически произход. Те ще имат възможността в продължение на един месец – от днес (10 март) до 10 април – да попълнят онлайн анкета на сайта www.unicef.bg/glas. Тя цели УНИЦЕФ, всички заинтересовани страни – като Държавната агенция за закрила на детето, Министерски съвет, Народното събрание, както и широката общественост – да чуят мненията на децата по значими за тях теми от обществен характер: като образование, здравеопазване, социална защита, свободно време и т.н. Детските позиции и препоръки ще бъдат взети предвид при актуализирането на Националната стратегия за детето (2008-2015).

УНИЦЕФ: Нужна е по-голяма подкрепа за подрастващите в Ирак

14 милиона деца са засегнати от конфликтите в Сирия и Ирак, съобщават от детския фонд на ООН - УНИЦЕФ. Кризата в Сирия навлиза в своят...

Освен онлайн анкетата, ще бъде проведено и пряко допитване до групи от деца със затруднен достъп до интернет – като децата от маргизализирани общности, деца бежанци, деца с увреждания. Кампанията на УНИЦЕФ ще бъде насочена и към промяна на обществените нагласи по отношение на детското участие.

Какво представлява детското участие?

Детското участие е право на всички деца – както индивидуално, така и когато участват в група или представляват други деца. На индивидуално равнище, децата имат право да бъдат изслушвани и мненията им да бъдат отчетени, когато възрастните (родители, роднини, учители, лекари, съдии и други специалисти) взимат решения, които ги засягат. Като група, децата имат правото да им се даде възможност да оказват влияние и да дават информация във връзка с решенията, които се вземат в обществото – например в училища, местни администрации, доставчици на услуги, граждански организации или правителството.

Защо участието е важно

10-годишна ловешка художничка сред десетте най-високо оценени в национален конкурс на БАКБ

10-годишната Симона Иванова, възпитаник на арт клуб „Гея“ към Общинския детски комплекс в Ловеч с преподавател Кремена Попо...

Правото на детето да бъде изслушвано е регламентирано в Конвенцията на ООН за правата на детето. Тя дава на детето уникален социален и правен статут – признавайки, че макар децата до 18-годишна възраст да нямат пълна автономност и решенията от тяхно име да бъдат взимани от възрастните, то те са носители на пълен набор от права. Това признаване възлага конкретни задължения на възрастните по отношение на децата: от тях се иска да гарантират подходяща закрила и да насърчават най-добрия интерес на детето, но правейки това трябва в същото време да гарантират, че е осигурено време, пространство и възможности децата сами да изразяват своите мнения и те да бъдат вземани под внимание при всички решения и действия, които ги засягат.

Участието е основно право, но то е и средство, чрез което могат да бъдат реализирани други права:

За Националната стратегия за детето (2008-2018)

Още 38 малчугани ще се лекуват със средства от Фонда за лечение на деца

Нови 38 заявления за лечение на деца от общо 53 бяха одобрени днес на редовното заседание на Обществения съвет към Център "Фонд за ле...

Стратегията определя приоритетните направления и действия за подобряване благосъстоянието на децата в България. Тя е разработена в съответствие принципите на Конвенцията на ООН за правата на детето и Закона за закрила на детето по отношение на мястото на детето в обществото, правото му на живот в семейна среда, осигуряването на условия за ефективно упражняване на правата на децата, подобряване здравето на децата и намаляването на риска от бедност. Съгласно Закона за закрила на детето и в изпълнение на Националната стратегия, Министерският съвет приема ежегодно Национална програма за закрила на детето, предложена от Министъра на труда и социалната политика и Председателя на Държавната агенция за закрила на детето.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com