Уникалната средновековна църква в Беренде се руши, МК нехае

8125
Уникалната средновековна църква в Беренде се руши, МК нехае
Снимка: http://pateshestvia.net

Уникалната средновековна църква ”Св. Св. Петър и Павел” до драгоманското село Беренде продължава да се руши, изоставена на произвола на времето и природните стихии, а в Министерството на културата нехаят и все така не отпускат необходимите средства за спешната реставрация на безценните й стенописи от XIII – XIV век, сравними само с тези в Боянската църква, заявяват от сдружение „Православна младеж – Света Петка Търновска“.

Старинната църква се намира на левия бряг на река Нишава в местността "Селище", датирана е от периода на Второто българско царство и се смята, че е построена по времето на цар Иван Асен II, в първата половина на 13-ти век. Храмът ”Св. Св. Петър и Павел” е от малките еднокорабни църкви, с една полукръгла апсида и с цилиндричен свод, покрит с каменни плочи. Гробищната църква при с. Беренде е обявена за „народна старина” в „Държавен вестник” още през далечната вече 1927 година. Стенописите в храма – дело на изкусни майстори зографи, са обявени за паметник на културата от национално значение през 1966 г. Самата църква до с. Беренде, община Драгоман, е декларирана като художествен паметник на културата от НИПК през 1978 г.

Мъж преби жена си с бухалка в Драгоман, арестуваха го

53-годишен мъж от Драгоман е пребил жената, с която живее на семейни начала, с дървена бухалка. 39-годишната потърпевша е с 2 счупени р...

За съжаление към днешна дата държавата не прави почти нищо за възстановяването на тази светиня, а състоянието на древната църква и най-вече на стенописите в нея се влошават буквално от ден на ден. От православното младежко сдружение припомнят, че през 2007 година злосторници демонтират и отнасят незнайно къде медния покрив на църквата ”Св. Св. Петър и Павел”, в резултат от което след всеки дъжд водата започва необезпокоявано да прониква през свода, а влагата и течовете трайно рушат и съсипват безценните и изкусно изписани средновековни стенописи, които не само че по нищо не отстъпват на тези в прочутата Боянска църква, но и дори са по-стари от тях с няколко десетилетия.

Липсата на охрана в тази българска старина също си казва своето – преди време иманяри най-вандалски разкопаха пода в олтара,като при това повредиха и част от уникалните стенописи в църквата, припомнят от сдружение „Православна младеж – Света Петка Търновска“. Ако не се предприемат спешни мерки от страна Министерство на културата и НИНКН, стенописите в този средновековен храм с евангелски сцени и с изображенията на Св. архангел Гавраил, Св. архангел Михаил, Св.Св. Константин и Елена, както и на светците воини Св. Теодор Стратилат, Св. Димитър и Св. Георги, които никога не са били професионално реставрирани или консервирани, съвсем скоро ще бъдат съсипани и заличени напълно под пагубното въздействие на влагата и мухъла, предупреждават от православното младежко сдружение.

Нека не забравяме също, че в Член 1. (2) на Закона за културното наследство много ясно и точно е формулирано, че „държавата осигурява закрилата на културното наследство независимо от местонахождението му”, напомнят от „Православна младеж – Света Петка Търновска“. По тази причина настояваме още тази пролет Министерство на културата да осигури необходимото финансиране за спасяването и консервацията на безценните стенописи в църквата в Беренде - художествен паметник на културата от национално значение, категорични са в сдружение „Православна младеж – Света Петка Търновска“.

Президентски столове за съветниците от Драгоман

Фирма, която да ремонтира залата на Общинския съвет в Драгоман, търси местната администрация. Помещението, в което се провеждат заседа...

Родолюбивата кауза за спасяването на този по чудо оцелял средновековен храм си струва усилията – църквата ”Св. Св. Петър и Павел” до село Беренде, която е само на 56 км от София, има потенциал да се превърне и в един от най-посещаваните у нас обекти за поклоннически пътувания и културен туризъм, убедени са в младежкото православно сдружение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com