Успешно завърши учението "Platinum Lion - 22"

2764
Успешно завърши учението "Platinum Lion - 22"
Снимка: Министерство на отбраната

В рамките на десетдневната подготовка „Platinum Lion22“, която започна на 25 юли на учебен полигон „Ново село“, военнослужещите от въоръжените сили на България, САЩ, Великобритания и Северна Ирландия развиваха уменията си за водене на бойни действия и за повишаване на оперативната съвместимост при изпълнение на задачи в коалиционен формат, съобщиха от Министерство на отбраната.

Бяха проведени поредица от ротни тактически учения с военнослужещи от 42-и механизиран батальон – Ямбол и батальона за защита на силите от състава на 2-а механизирана бригада, екипаж БЛС от батальон ISTAR на 61-а механизирана бригада – Карлово, два танкови взвода от Центъра за подготовка на специалисти – Сливен, механизирана рота от Въоръжените сили на САЩ и пехотен взвод от Въоръжените сили на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия. Общо 430 военнослужещи с 90 единици сухопътни самоходни огневи средства и автомобилна техника изпълняваха задачи по темата на съвместната подготовка: „Участие на многонационална батальонна бойна група в отбранителна операция от състава на многонационални съвместни оперативни сили“.

Правителството одобри до 100 млн. лв. за повишаване на доходите на военнослужещите

Правителството в оставка одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на отбраната за 2022 г. в размер до 100 милиона лева....

В последния ден от подготовката участващите роти демонстрираха способности под командването на подполковник Велин Кехайов  - офицер, провеждащ учението и командир на 42-и механизиран батальон. Те бяха наблюдавани от представители на посолствата на САЩ и Великобритания. След приключването на демонстрацията се състоя тържествена церемония по закриване на съвместната подготовка. Бригаден генерал Станимир Христов – офицер, планиращ учението и командир на 2-а механизирана бригада, благодари на участниците за положените усилия и подчерта, че всички поставени цели са изпълнени въпреки краткото време за сглобяване на действията на формированията. „Станахме свидетели на професионализма, волята и желанието на всеки един от вас да изпълни успешно планираните задачи“, посочи той и отбеляза, че в дни на усилена и динамична полева подготовка военнослужещите са показали съюзна решимост и сплотеност. Бригаден генерал Станимир Христов и подполковник Велин Кехайов връчиха сертификати на участниците в подготовката.

„Platinum Lion22“ е част от съвместната българо-американска подготовка, която се провежда на територията на България за повишаване на способностите на формированията за участие в съвместни многонационални операции.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 17 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 16 април 2024 г.

Протест пред Съдебната палата иска оставката на Сарафов (ВИДЕО)

Обвинените за контрабанда Димитрови са имали влияние на високо ниво в държавата, твърди ДАНС

Времето утре - 17 април 2024 г.

Четвърти в НАТО сме по дами в армията

"Да, България" избира между девет имена кандидатите си за Европейския парламент

239 тона въглеродни емисии е спестила Kaufland България през 2023 г. от използването на палети за многократна употреба

"Правосъдие за всеки" организира протест срещу спряната съдебна реформа

Център за интеграция на ромите организира конкурс по проект финансиран от ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com