В бранша са скептични, че и тази година ще има ръст на туристите

1292
В бранша са скептични, че и тази година ще има ръст на туристите
Снимка: БГНЕС

През предстоящия летен сезон не можем да очакваме ръст на туристите като през предходните две години. Причината за това е завръщането на руснаците към дестинации като Турция, Египет и Тунис, които досега са били избягвани поради геополитически причини. Това заяви проф. Стоян Маринов от Варненската туристическа камара, според когото вече има стагнация, въпреки добрите данни при ранните записвания.

България е атрактивна заради съотношението между цена и качество, като цената вече изпреварва качеството, смята проф. Маринов. Средно около 500 евро, половината от които за нощувки, оставя един турист през силния сезон. Чужденците, които избират да почиват по Черноморието ни, обикновени имат доходи под средните в страната си.

Ангелкова: Предлагаме създаването на Туристически инспекторат

С изменение в Закона за туризма предлагаме създаването на Туристически инспекторат, за да може Министерството на туризма да не чака дру...

Българите имат имидж, че харчат повече и по-малко си правят сметката от западноевропейците. Заедно с руснаците те плащат най-много за допълнителни услуги, отбеляза проф. Маринов.

Най-честите оплаквания в българските морски курорти са свързани с шума.

„Трябва да има правила за нивата, които да се спазват. След като местните наредби не се спазват, може би трябва да се намеси вицепремиер или дори самият премиер. Трябва обаче да бъдем по-умерени и да има обособяване на различни места за различните публики. Проблемът е, че при нас има смесване на младежи, семейства и хора от третата възраст, заради което настъпва хаос”, коментира специалистът.

Разбити тротоари, занемарени зелени площи и недостатъчно места за паркиране също дават поводи на туристите за оплаквания.

Привличаме повече туристи с проект за 12 винено-кулинарни дестинации

С проекта за 12 винено-кулинарни дестинации очакваме да привлечем повече туристи към вътрешността на страната. Това заяви министърът н...

Поведението на недисциплинираните туристи, които се държат агресивно под въздействието на алкохол, може да бъде променено чрез санкции, смята проф. Маринов. Той даде пример за хотелиери, които са обявили глоби от 50 до 100 лева за летовници с неприлично облекло или хвърлящи предмети от терасите, предаде Дарик.

Проф. Маринов е на мнение, че проституцията в България трябва да бъде легализирана.

„В цивилизовани държави като Германия и Холандия този занаят е по-малко свързан с престъпления и нарушения и не е отблъскващ за дестинацията. В нашите курорти вече ги няма гледките от края на миналия век, когато семейни мъже по време на разходка с жените си бяха дърпани в храстите”.

Проблемът с кадрите в туризма е глобален и бизнесът трябва да помисли за разширяване на сезона и превръщането на някои обекти в целогодишни, добави проф. Маринов. Според него внасянето на служители от Украйна и Молдова е решение в краткосрочен план. Положителният пример били хотелиерите, които повишават възнагражденията и плащат заплати на служителите си през зимните месеци.

Ръст на "патриотичния" туризъм, 240 000 пътуват по празниците

Българите все повече се ориентират към ваканции в страната, свързани с посещения на исторически паметници и музеи. Експерти отчитат огр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Без конкуренция: Само “Сиела Норма“ иска да осигурява машинния вот

Евгения Чаушева от Actualno.com е сред носителите на наградите "Рицар на книгата"

Ето кога изплащат великденските добавки и кога пенсиите за май

Амнести Интернешънъл: Медиите се сблъскват със заплахи, тормоз и кампании за очерняне

Прогноза за времето - 24 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com