X
 
 

В часове или дни: Как да се изчислява болничният и майчинството?

1067 0
В часове или дни: Как да се изчислява болничният и майчинството?
Снимка: iStock/Guliver
Отсъствието по болест или за отглеждане на дете да се изчислява в рамките на работни часове, а не в дни, както е в момента. Това предвижда наредба на Социалното министерство, която ще бъде обсъдена на следващото правителствено заседание. Синдикати и работодатели обаче се опасяват от злоупотреби.

Ние възразихме върху промяната за преизчисляването на болничните от дни в часове. Това заяви в ефира на БНТ д-р Иван Кокалов от Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ), като по думите му сега искат всички отпуски да се изчисляват в часове. Ние искаме да си остане старото правило отпуските да се изчисляват в дни. И досега извънреден труд, нощен труд, винаги са се изчислявали в часове, сега искат отпуските също да се изчисляват в часове. Ние не искаме това, поясни още Кокалов.

И синдикати, и работодатели против да се дава половин заплата при болничен

Да се дават само 50% от осигурителния доход в първите три дни на болничен е пълен абсурд. Това заяви експертът на КТ "Подкрепа" Мика За...

Ние подкрепихме този проект и го считаме за добър, поясни Ивелин Желязков от Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ). Изчисляването в дни на болничния или майчинството затруднява работодателите, които предлагат сумирано изчисляване на работното време. Работодателят ще приспадне реалния брой часове. По Кодекса на труда реално отработеното време се признава за трудов стаж, коментира Ивелин Желязков.

България напълно е хармонизирала законодателството си с относимите актове, поясни още представителят на АИКБ.

 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители