В каква държава живеем: Коментари за Враца от Facebook

10525
В каква държава живеем: Коментари за Враца от Facebook
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Вчера, 12 януари, във Враца след побой от двама братя заради спор относно правилата за движение по пътищата, както обясниха от прокуратурата, почина 18-годишният ученик Тодор Й. Публикувани снимки от местни медии, на които се виждаше както тялото на младежа, така и преминаващи минувачи, предизвикаха остри обществени реакции. Коментира се бездействието на околните, както и озверяването на части от обществото и безнаказаността на избрани.

Публикуваме части от публични коментари във Facebook относно случая*.

Лекари призовават за протести и доживотен затвор за убийството на Тодор

Районната колегия на Българския лекарски съюз във Враца поиска най-тежкото наказание за убийците на шампиона по таекуондо Тодор във Вра...

Теодор Михайлов, "Протестна мрежа", (със съкращения): "Двама братя вчера пребиха до смърт момче на 18 години във Враца. Внимателно следете продължението, защото ще се окаже, че Тодор Йорданов всъщност се е самоубил по невнимание, подхлъзвайки се и гълтайки си езика. При лошо стечение на обстоятелства за братята е възможно да бъдат осъдени УСЛОВНО на 2 г. и 6 месеца."

Огнян Минчев, политолог: "Тероризмът на феодалната олигархия, превърнала България в джунгла. Изроди съществуват във всяко общество. Институциите и правосъдието са върха на винаги тънкия слой цивилизация, която сдържа проявите на звероподобни индивиди - ако не с друго, то със страха от възмездие. Деградирането на държавата, институциите и правосъдието до статута на ибрикчии на обществената тиня, разперена на гребена на българската джунгла като феодално-олигархична мафия превръща тероризма на сганта в неизбежно ежедневие на обществения живот в страната. Пътят извън задънената улица е ясен. Първо, възстановяване на държавата като съвкупност от институции, гарантиращи гражданско равенство и обществена справедливост. Второ, лидерство за морално обновление на обществото. Интелектуалният и духовен елит на обществото - малък, отчаян, какъвто и да е - трябва да изпълни мисията си за възраждане на моралното чувство на хората в обществото. Бог ни е дарил способността да различаваме добро от зло, но тази способност трябва да се възпитава и култивира - чрез просвещение и положителни примери на добродетелен живот. В джунглата разлика между добро и зло няма. Бог да прости убитото момче във Враца!"

Жюстин Томс, ДЕОС, (със съкращения): "Враца е България. Убийството го гледаме всички и зяпаме сеир. Всичи сме виновни. Очаква ни много работа. Много".

Манол Глишев, "Протестна мрежа", (със съкращения): "Един млад мъж загина, а Борисов и Бъчварова се наср*ха. Да не сме били критикували. Убийства били ставали навсякъде. Да сме били гледали сериали. Боже, дай ми сили, оръжие и приятели, не Ти ща търпението!"

Нещо се случва с мъжете в България

Някои смятат, че просто сега времената са такива - вълчи, тежки, агресивни. За други насилието не е нещо ексклузивно, защото хората са ...

Самуил Петканов, автор на сатирични статии, "Неновините", (със съкращения): "Случаят във Враца е много показателен. В България на много места сме свикнали да има едни ценкочоковци. Тях ги търпим още от училище да са такива, защото обикновено и татко им е някакъв такъв... Прости кретени с физическа власт, на които покорно се козирува, "за да не стане беля". Те си правят гонки, те са лихвари, те са "познати на полицията". Те често имат политически гръб, защото по избори уреждат гласовете, или пък се занимават с контрабандата, с която "се борят" техните политически попечители...Да си прост и агресивен е извънредно приемливо и не съм виждал това да предизвиква толкова възмущение, колкото ако някой се обяви за умен и красив и занесе минерална вода на полицай. Щото с последните е най-лесно да се бъдеш прост и агресивен."

Кузман Илиев, икономически журналист, (със съкращения): "А за това, че монополистът в защитата на сигурността ни, никога го няма, независимо къде се случва нападението срещу нас и собствеността ни - мисля, че няма смисъл да се търси причината кой знае колко дълго.

*Actualno.com не гарантира изчерпателност на коментарите в социалната мрежа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com