В планината - само със смартфон и застраховка

988
В планината - само със смартфон и застраховка
Снимка: bgnes

Хората трябва да знаят, че планината колкото може да бъде прекрасна, толкова и опасна“. Това заяви пред БГНЕС Емил Нешев, директор на Планинско спасителната служба на Българския червен кръст.

Горещините вече настъпват и много хора предпочитат да отидат през летните месеци на планина. Но за да няма неприятни инциденти и за да си прекараме добре, трябва да следваме елементарни съвети за безопасност. Два са основните фактора за инциденти в българските планини: надценяване на собствените възможности и подценяване на условията в планините. „Много добре трябва да се прецени маршрутът, който се предприема. Дали този маршрут е съобразен с възможностите на хората. Всички инциденти в българските планини са следствие от надценяването на собствените възможности“, заяви Емил Нешев.

Какви трябва да са дрехите ни за планина?

Дрехите в планината трябва да ни бъдат удобни, да не се придържаме върху това как ни стоят. Водещото при избора на размера на дрехите е...

Освен преценяване на собствените възможности хората, които излизат в планината, задължително трябва да са добре информирани за това каква е обстановката там, какви са атмосферните условия, каква е теренната особеност на маршрутите, които предприемат, добавя специалистът.

Друго нещо, което може да ни гарантира по-голяма сигурност са планинската застраховка и смартфона. „Не трябва да пропускаме и планинската застраховка. Надявам се хората, които излизат в планината да имат вече и съвременно мислене. Все пак сме в Европа и е хубаво да си правят планинска застраховка, както е навсякъде“, съветва Емил Нешев. Естествено в планината не трябва да забравяме и мобилния телефон. „В XXI век почти всички вече имаме смартфони. Преди 3-4 години Планинската спасителна служба разработи едно приложение – безплатно за сваляне и ползване. То много лесно може да окажете GPS координатите на мястото, където човек се намира и бедства. Това би помогнало многократно да стигнем по най-бързия начин и да окажем най-добрата помощ, която можем в случая“, каза Емил Нешев. Приложението може да се изтегли много лесно от сайта на ПСС.

Освен оперативната работа, която върши на терен, охранявайки толкова много райони от българските планини, Планинската спасителна служба на Българския червен кръст върши и профилактична дейност. Тя се изразява в провеждането на лекции и различни обществено-полезни форуми, с които дава насоки на обществото от какво да се предпазва в началото на летния сезон.

„Хората трябва да знаят, че над 500 души доброволци бдят над тях и са готови във всеки един момент да излязат и да окажат помощ“, заяви Нешев. Както зимата, така и лятото Планинската спасителна служба провежда отворена лекция за опасностите за лятната планина, в която подробно се разглеждат всички рискове и опасности в планината и как хората да се предпазват от тях. „Това е само част от превенцията, която вършим. Редовната информация, която подаваме на гражданите и туристите чрез сайта, е нещо, което би било от помощ във всички условия – зимни и летни“, каза Нешев. 

Какви опасности ни дебнат в планината

В планината ни дебнат опасности ежесезонно, ежедневно и навсякъде, няма безопасна планина. Това каза за Радио „Фокус” &ndas...

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове

Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

Онлайн система с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com