Валежи и през втората половина на септември

12822
Валежи и през втората половина на септември
Снимка: БГНЕС

В понеделник и вторник – 15 и 16 септември в отделни райони на Западна България има условия за по-значителни количества валежи, съобщи дежурният синоптик от НИМХ Анастасия Стойчева.

Още в неделя, главно в западните райони ще започнат превалявания, които в понеделник и вторник ще обхванат и други райони от страната. В неделя в страната ще започне захлаждане и температурите ще се понижат. Във вторник и сряда дневните температури ще са между 19 и 24 градуса, дори 18- 23 градуса и ще е малко по-хладно от обичайното за първата половина на септември.

"Циклонът, който сега е над централната част от континента и над крайните северозападни райони от Балканите ще подходи към нашата страна, от североизток ще дойде антициклон, заради който ще се понижават температурите", обясни Стойчева.

"Циклонът в понеделник и вторник ще премине през страната ни, но той вече ще се запълва, става дума за висок циклон, който се забелязва в по-високите части на атмосферата. В същото време от север-североизток ще израства антициклон. Обикновено при тези обстановки се създават условия за съществени превалявания в западната част на страната. Тоест ние няма да попаднем само в периферията на циклона, ние ще попаднем под влиянието на антициклон от североизток, а във височина през Балканите и през нашата страна ще премине запълващ се циклон", уточни тя, цитирана от БГНЕС.

След сряда валежите ще спрат, облачността от запад ще се разкъса. Сутрешните температури ще са по-ниски, но през деня ще започне бавно да се затопля и около 20 септември температурите ще са предимно между 23 и 28 градуса. В продължение на няколко дни ще има сравнително топло време, но пак ще има условия за превалявания.

Към 25 септември отново се очаква захлаждане. В повечето райони дневните температури ще са около и малко под 20 градуса. След 25 септември облачността ще се разкъса, ще намалее и тогава сутрешните температури ще се понижат. Към края на месеца отново има условия за превалявания и ново понижение на температурите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com