Валентина Василева: С бъклица, дрян и казанлъшки рози ли ще декорираме Европа?

2635
Валентина Василева: С бъклица, дрян и казанлъшки рози ли ще декорираме Европа?
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Българското Министерство на културата не прави разлика между инсталация и декорация. Липсва всякакво разбиране за мащаба, значението и творческата част на проект, който ще визуализира посланието и лицето на страната ни.

Това заяви председателят на Единната народна партия Валентина Василева. Реакцията е по повод обявения от Министерството на културата конкурс за проектни предложения за декорация в сградите на Съвета на ЕС в Брюксел, във връзка с българското председателство, предава БГНЕС.

Ключов приоритет на кабинета "Борисов 3": Опазване на културното наследство

Ключов проект е опазване на културното наследство. Пряко с него е свързана работата на нашия Национален институт по опазване на културн...

Целта на конкурса, обявен от ведомството, е изработване на арт инсталация в атриума на сградата Justus Lipsius, обзавеждане и декорация на определени зони в същата сграда, както и в сградaта Europa Building. Според Валентина Василева буди пълно недоумение факта, че конкурсът е обявен само за висши училища. От него са изключени за участие всички български творци, както и компании за арт дизайн и творчески колективи.

„Кого информира Министерството на културата сред висшите училища, след като са във ваканция, а конкурсът е обявен на 24 август и приключва на 14.09.2017 г. в 17.30 ч.? Още повече, че се очаква първите предложения да бъдат представени в Брюксел в началото на септември! Кой е този български гений, който ще представи подобен проект в рамките на една седмица? Имам основателното съмнение, че може би някой вече работи по него, но от месеци насам“, заяви още Валентина Василева.

В съобщението за конкурса на Министерството на културата е отбелязано, че ведомството „поема разходите по транспорт и монтаж на арт инсталацията, декорациите и оборудването за своя сметка, както и командирова 1 представител на спечелилия конкурса участник, който да осъществява наблюдение на място в Брюксел по монтирането." Тази част от обявлението е поредно доказателство, че в това министерство под думата „инсталация” се разбира нещо като монтаж на дограма или поправяне на ел.инсталация, та те ще пренесат материала до там, а един ще наблюдава монтажа с ръце на кръста. Пълна неграмотност! „За своя сметка с конкурс ли означава? Какви ще са разходите, които министерството ще „прецени“ да даде и да ги сравним с бюджета за изработването.

„Така зададените параметри и срокове ни дават шанс да украсим сградите на Съвета на ЕС единствено с бъклица, дрян и казанлъшка роза, но никой няма да може да разсее миризмата на прегорял управленски суджук“, каза още Валентина Василева.

Искат Пеевски да е "Лице на България" за европредседателството ни

Депутатът от ДПС Делян Пеевски да бъде "лице на България" по време на българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. Такова п...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

България е с вторите най-ниски цени на битовия ток в ЕС

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

По-високи заплати след отпуск за бременност, по-високи и след отпуск за "увреждане" - има ли как? ВАС реши

Габриела Наплатанова временно ще ръководи СЕМ до 27 октомври

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Край на мандата на Соня Момчилова: СЕМ избира нов председател

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com