Варненци на протест. Искат си Морската градина

11380
Варненци на протест. Искат си Морската градина

Рано тази сутрин сградата на Общината във Варна бе  щурмувана от стотици недоволни граждани. Причина за яростта им бе сесията на местния парламент, на която се очаква да бъде приет Общия устройствен план на морската столица.

Ако това стане,  крайбрежната алея в района на Морската градина - от зоокъта до Пикадили парк - ще бъде застроена с цел създаване на богаташки жилищен квартал, смятат протестиращите.

Минути след 09:00 часа напрежението пред Общината ескалира, след като шефът на дирекцията по обществен ред и контрол Стойчо Бакалов буквално беше пометен от насъбралата се тълпа. По време на протеста бяха задържани четирима души. От полицията съобщиха, че те са отведени за справка, защото са отказали да си  покажат документите за самоличност.

Въпреки строгия пропусквателен режим в сградата, част от варненците успяха да влязат в зала „Пленарна”, където тече сесията на общинарите, тъй като заседанията принципно са отворени за граждани.

Протестите срещу застрояването на Морската градина започнаха вчера привечер, когато близо 1000 души обсадиха Общината и блокираха улицата пред нея, скандирайки „Варна, събуди се” и „Морската градина – за варненци”,

Жителите на морската столица се заканиха да продължат с протестите, особено ако спорният план бъде одобрен окончателно от общинарите. Хората изразиха разочарование от факта, че въпреки десетките демонстрации до момента, никой от местната власт не е проявил желание да разговаря с тях и да обоснове позицията на общината.

Бомба във Варна

Взривен е офис във Варна тази нощ, няма пострадали, съобщиха от ОД на МВР - Варна. Около 3.10 часа е получен сигнал за взрив в офис на...

Редактор: Боряна Кръстева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com