ВАС: Да харчиш повече, отколкото декларираш, не значи 100% престъпление

2313
ВАС: Да харчиш повече, отколкото декларираш, не значи 100% престъпление
Снимка: Нова република

Върховният административен съд (ВАС) излезе с решение по тълкувателно дело № 3 от 2020 г. То засяга данъчното облагане на физическите лица и е образувано по искане на главния прокурор.

Съгласно решението на ВАС когато при ревизия на физическо лице данъчните органи установят, че разходите надхвърлят декларираните му приходи, не могат автоматично да увеличат данъчната му основа с превишението, а трябва да бъде извършена особена ревизия по чл. 122 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК) и то само ако превишението е явно и значително. (Чл. 122 от ДОПК описва подробно обстоятелствата, при които "органът по приходите може да приложи установения от съответния закон размер на данъка към определена от него по реда на ал. 2 основа " и се назначава особена ревизия, бел.ред.)

НАП събра 2.3 млрд. лева повече приходи от началото на годината

С 2.3 млрд. лева повече приходи събраха данъчните за първите десет месеца на тази година спрямо същия период на миналата 2020 година, с...

C peшeниeтo тpябвa дa ce пpeдoтвpaти cитyaциятa, пpи ĸoятo peвизиитe нa физичecĸитe лицa нe излизaт, тъй ĸaтo xopaтa нe ycпявaт дa дoĸaжaт oпpeдeлeн paзxoд. Чecтo пpичинaтa зa тoвa e липcaтa нa зaпaзeн xapтиeн дoĸyмeнт – ĸacoвa бeлeжĸa, фaĸтypa, билeт зa дaдeнa ycлyгa и т.н. Toгaвa дaнъчнитe изпoлзвaт фиĸcиpaни cтaвĸи зa cтoĸи и ycлyги, ĸoитo oбaчe пoняĸoгa ca мнoгo пo-виcoĸи, oтĸoлĸoтo физичecĸoтo лицe мoжe дa cи ги ocигypи нa cвoбoдния пaзap или чpeз лични и ceмeйни взaимooтнoшeния. И тoгaвa ce пpиeмa, чe лицeтo e yĸpилo дoxoди, c ĸoитo cи e пoзвoлилo oтĸpититe oт peвизиятa paзxoди.

Върховните магистрати приемат, че „установеното несъответствието между направени разходи и получени доходи представлява разход за лицето, за който то няма достатъчно средства, т.е. установява се недостиг на средства, а не доход. В тези случаи се облагат разходи на данъчно задължените лица, което е в противоречие със законоустановените принципи за облагането на доходите на физическите лица“. Тоест превишението на разходите над приходите не може да се квалифицира като облагаем доход от други източници по смисъла на чл. 35, т. 6 от ЗДДФЛ.

„Когато ревизията е проведена по общия ред, доходът не може да се приеме като такъв по чл. 35, т. 6 от ЗДДФЛ, тъй като е с неустановен произход. Доходи с неустановен произход не се уреждат в материалния закон, а посочената разпоредба на чл. 35, т. 6 включва разширително тези доходи, чиито източник не е изрично посочен в закона, но не включва и тези с неустановен източник. Именно за такива случаи законодателят, освен общия ред за установяване на данъци и задължителни осигурителни вноски по Глава Четиринадесета от ДОПК е предвидил и ред за извършване на ревизионно производство при особени случаи, по реда на чл. 122 и сл. от ДОПК“, се казва в тълкувателното решение.

„Налага се изводът, че органът по приходите при условията на оперативна самостоятелност преценява дали да проведе ревизията по особения ред на чл. 122 ДОПК или по общия ред, дори когато са налице обстоятелствата по т. 1-8, но единствено при безспорна установеност на облагаеми доходи, визирани в разпоредбите на ЗДДФЛ. Този избор е неприложим, в случая на установено превишение с неустановен произход на разходите над приходите. Поради тази невъзможност, такова несъответствие не подлежи на облагане по общия ред, а единствено по реда на чл. 122 и сл. ДОПК и то ако са налице предпоставките, вкл. несъответствието да е явно и значително“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Велико Минков обвини държавата, че му пречи да е баща

Къде са 400 млн. лева за пътна безопасност?

Светият Синод избира наместник-председател

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Прогноза за времето - 19 март 2024 г. (вторник)

Пловдивският митрополит Николай няма да е кандидат за патриарх

Най-важните новини за деня: 18 март 2024 г.

Фаза на Луната на 19 март 2024 г.

Затварят за две седмици участък от АМ “Тракия” край Бургас

От догодина: Прекратяваме договор с телеком без неустойка, ако има индексация

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Велико Минков обвини държавата, че му пречи да е баща
Велико Минков обвини държавата, че му пречи да е баща

Велико Минков, който твърди, че е биологичен баща на бебето на арестуваната за убийството на мъжа си Габриела Славова, настоява да се извърши спешен...