ВАС отмени съдебното решение, връщащо "Евролаб" на "Капитан Андреево"

4488
ВАС отмени съдебното решение, връщащо "Евролаб" на "Капитан Андреево"
Снимка: БГНЕС

Върховният административен съд отмени като неправилно решение на Административен съд София, с което фитосанитарният контрол на граничен пункт "Капитан Андреево" се връща в ръцете на частната компания "Евролаб 2011".

Развръзката идва, след като преди няколко дни вече бившият вече земеделски министър обяви голям успех - че държавата е постигнала споразумение и изкупува целия бизнес на свързваната с Христофорос Аманатидис-Таки и Размиг Чакърян - Ами "Евролаб".

Върховните магистрати връщат делото за ново разглеждане от друг състав на същия съд, съобразно дадените указания.

Административно дело е образувано пред ВАС по жалба, подадена от директора на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ). С него е обявена нищожността негово писмо, с което е разпоредено проби от пратки, съдържащи плодове и зеленчуци с произход Турция, взети на ГКПП "Капитан Андреево" да се изпращат за извършване на лабораторни изпитвания лабораторията за химични изпитвания и контрол към БАБХ.

Решението на съда

Върховните магистрати приемат, че първоинстанционният съд е изяснил спора по същество, като е събрал необходимите и относими за спорния въпрос доказателства, но в нарушение на предвидените съдопроизводствени правила не е обсъдил същите поотделно и в съвкупност. Направеният от АССГ извод за липса на компетентност на органа е необоснован, тъй като не се подкрепя от събраните по делото доказателства, което е довело и до материална незаконосъобразност на акта.

"Не е спорно, че БАБХ, представлявана от своя изпълнителен директор, е компетентен орган относно официалния контрол и другите официални дейности, извършвани с цел да се гарантира прилагането на законодателството в областта на храните и фуражите, правилата относно здравеопазването на животните и хуманното отношение към тях, здравето на растенията и продуктите за растителна защита", се казва в решението на ВАС.

Именно в изпълнение на тези си правомощия директорът е издал заповед за определянето на централната лаборатория на БАБХ за извършване изпитания на проби за целите на официалния контрол, взети на одобрените гранични пунктове.

Върховните магистрати приемат, че писмото е издадено от изпълнителния директор на БАБХ в рамките на възложената му компетентност.

"Предвид изложеното касационният състав приема решението за неправилно и поради това делото следва да бъде върнато за ново разглеждане от друг състав на същия съд, който да извърши пълна проверка за законосъобразност на акта", се казва в решението.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

За поредна година Кока-Кола ХБК България стартира своята лятна стажантска програма

Над 100 младежи изследват бъдещето на природата във финалния семестър на Panda Labs нa WWF и Kaufland

Светлозар Желев: Нерде Ямбол, нерде Стамбул (ВИДЕО)

Времето утре - 30 април 2024 г.

Ръководството на АПИ с ново попълнение

Ето кога трябва да е готов Терминал 3 на Летище София

Сериозен ръст на пътуванията на българите в чужбина през март

Проверяваме онлайн къде гласуваме на 9 юни

Магистрати, полицаи, адвокати: Преди 2 години ГДБОП е дала в прокуратурата имена от групата на Нотариуса

Вход свободен в Националния военноисторически музей по случай 6 май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com