Вече можем да харчим втората си пенсия и преди да се пенсионираме

14408
Вече можем да харчим втората си пенсия и преди да се пенсионираме
Снимка: iStock/Guliver

При желание, вече ще имаме право на втора пенсия за старост 5 години преди навършване на възрастта за пенсиониране. Досега нямаше достъп до втората пенсия преди придобиване на право за пенсиониране.

Това реши Народното събрание, след като направи промени на второ четене в Кодекса за социално осигуряване.

Брюксел предлага общоевропейско пенсионно осигуряване

Европейският съюз предлага допълнителна пенсионна осигуровка, която да важи на територията на всички държави-членки, предава БНР. Ако ...

Достъпът до втората пенсията ще става по чл. 68, ал. 1, при условие че натрупаните средства по индивидуалната партида позволяват отпускане на такава пенсия в размер не по-малък от размера на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст.

Вносител на промените е Министерски съвет, а самите изменения имат за цел защита на интересите и повишаване на доверието на осигурените лица и пенсионерите към Пенсионните фондове за допълнително пенсионно осигуряване.

С поправките на осигурените лица се дава право да променят участието си във фонда за допълнително задължително пенсионно осигуряване и да прехвърлят натрупаните средства по индивидуална партида от един в друг съответен фонд, управляван от друго пенсионно осигурително дружество, ако е изтекла 1 година от датата на сключване на първия му осигурителен договор или една година от датата на служебното му разпределение, предаде БНР.

Осигурените лица ще могат да прехвърлят средствата от индивидуалните си партиди във фонда при несъгласие с извършените промени в правилника му или в инвестиционната му политика, ако в тримесечен срок от уведомлението подадат заявление за това.

НОИ с информационна кампания за условията за пенсиониране на лицата през 2018 г.

Националният осигурителен институт (НОИ) информира, че започва изпращането на персонални уведомителни писма до всички лица, които пр...

Парламентът гласува и по-високи изисквания към корпоративното управление на пенсионноосигурителните дружества (ПОД). Освен към управлението на ПОД, промените завишават изискванията и към квалификацията и последващото обучение на осигурителните посредници, регламентация на свързаните с ПОД лица с цел предотвратяване на конфликт на интереси и ограничаване на възможностите им за сделки с такива лица.

Други важни промени, предвидени в законопроекта, са облекчаване на режима на прехвърляне на средства на осигурените лица от един в друг фонд, повишаване на прозрачността на допълнителното пенсионно осигуряване и на осведомеността на осигурените лица, както и регламентиране на съхраняването на документите, свързани с допълнителното пенсионно осигуряване.

Предложение - доживотна пенсия за трайни увреждания

Предложението беше направено от "Патриотите". Става въпрос за хора, при които е ясно, че не може да има възстановяване. Те не трябва да ходят на ТЕЛК през определен период от време, смятат от "Патриотите".

Изравняват пенсиите на мъжете и жените

При определянето на размера на пожизнените пенсии от частните пенсионни фондове ще се взима предвид натрупаната сума по личната партида...

"Около 450 000 са тези, които са между 18 и 60 години. Те имат ТЕЛК-ови решения в работоспособна възраст и още около половин милион, които имат интеграционни добавки, които са на хора, пенсионирани по възраст. Имаме амбицията за около 2 години, т.нар. гръцки модел, отново тези хора да преминат през тези комисии за нова оценка на медицинската работоспособност. През годините знаем, че тази цифра се е увеличила сравнително повече отколкото са евентуалните хора с увреждания. Трябва да има някаква такава ревизия и този публичен ресурс да се изразходва за хората, които имат нужда от това нещо", каза депутатът Калин Поповски.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com