Вейпинг продукти с рецепта - борят тютюнопушенето и в Австралия

2438
Вейпинг продукти с рецепта - борят тютюнопушенето и в Австралия
Снимка: Shutterstock

След Великобритания, и Aвстралия въведе законово изискване към личните лекари (GP) да изписват с рецепта всички никотинови продукти и устройства за вейпинг, като електронни цигари или контейнери с течен никотин на пациенти-пушачи, които не могат да се откажат от никотина и продължават да пушат цигари.

Австралийското Министерство на здравеопазването публикува в края на октомври 2021 г. Ръководство за общопрактикуващите лекари относно препоръка на вейпинга, като втори най-ефективен начин за помощ на пушачите, ако, като първа стъпка, те не могат да спрат тютюнопушенето, и като по-ефективен от никотин-заместващите терапии. Насоките гласят:   

  • ОПЛ могат да изписват рецепти за никотинови електронни течности съгласно новите разпоредби, които са в сила от 1 октомври 2021 г.
  • Вейпингът на никотин е помощно средство от втора линия за отказване на пушачите, които не могат да се откажат с лечение от първа линия.
  • Вейпингът на никотин е по-ефективно средство за отказване от никотинозаместваща терапия.
  • Пациентите могат законно да внасят никотинова течност от чужбина или да я закупят от австралийска аптека с рецепта от личния си лекар.
  • Пациентите трябва да се стремят да спрат тютюнопушенето и да се опитат да спрат и вейпинга в рамките на 3-6 месеца.
  • Не трябва да се окуражава вейпинга в дългосрочен план, но трябва да се знае, че е по-безопасно от връщането към цигарите.

С този ход, целящ ограничаване на тютюнопушенето в Австралия, което за последните няколко години не се е променило от около 13%, Министерството на здравеопазването на една от най-рестриктивните и водещи страни по отношение на контрол на тютюна, опровергава ширещата се дезинформация за нивото на риска на електронните цигари.

Освен потребителите, които биват заливани с неправилна информация относно нивото на риска на вейпинга спрямо цигарите,

 

 

4 от 5 лекари също не са достатъчно добре информирани за подходите за намаляването на вредата от пушенето.

Сериозните опасности за здравето от тютюнопушенето е ясна за всички медицински специалисти, но причините за ниската информираност за последните научни данни за начините за намаляване на рисковете от тютюнопушенето чрез никотинови алтернативи, е огромната дезинформация по темата. Според д-р Колин Менделсон, член на Експертната група за отказ от тютюнопушенето в Австралия и председател на Австралийската асоциация за намаляване на вредите от тютюнопушенето, някои от колегите му пропускат възможността за спирането на цигарите от пациентите чрез заместването им с вейпинг. „Ще погледнем назад след двадесет години и ще се чудим защо не сме приели вейпинг продуктите по-рано“, пише той в новата си книга „Stop Smoking, Start Vaping”:

д-р Колин Менделсон

Д-р Менделсон има 30 годишна практика в работата с пациенти, голяма част от които не се отказват от тютюнопушенето, и той е убеден, че вейпингът е един от начините да се смекчи вредата, и че личните лекари имат основна роля за  предоставяне на научна информация на хората. „Спирането на тютюнопушенето е основна отговорност на лекарите – в тях пациентите виждат надежден източник на информация“, казва австралийският лекар.

Ключовата роля на никотиновия вейпинг, пликчетата за орална употреба на тютюн и никотин и други продукти, като устройства за нагряване на тютюн, които елиминират горенето на тютюна и дима от него, са по-безопасният начин за прием на никотин, тъй като намаляват излагането на редица токсични вещества. Д-р Менделсон представи данни от своята практика на последния „Е-cigarette Summit“ на 8 декември 2021 г. във Великобритания, като той сподели: „Употребата на никотин е пристрастяваща и може да допринася за влошаването на сърдечно-съдови заболявания, рак и ХОББ, но тези заболявания всъщност се причиняват и влияят от веществата, отделяни при горенето на тютюна в цигарите, като катрани и други канцерогени, а не от никотина.“

„Вейпингът е метод за намаляване на вредите и е сочено като едно от най-ефективните средства за отказване от тютюнопушенето. Вярвам, че лекарите трябва да се грижат да поддържат нивото си на информираност високо по актуалните теми. Дезинформацията не трябва да лишава пациентите от по-щадяща алтернатива. За щастие австралийските общопрактикуващи лекари, които са започнали да предписват вейпинг, получават много добра обратна връзка от пациентите си“, казва д-р Менделсон.

 

Намалената вреда и подобряването на общественото здраве се доказва на практика в държави като Швеция, където никотиновите заместители, които са без изгарянe, като широко разпространения снус (snus – малки пликчета с тютюн за смучене) са заместили цигарите преди години - страната вече е с най-малък процент пушачи (7%) и най-малко болни от рак на белия дроб в ЕС. Япония е друг пример – след като над 20% от пушачите са заместили горящите цигари с устройства за нагряване на тютюн през изминалите 4-5 години, първите данни от близо 300 болници показват тенденция за намаляване на броя на хоспитализирани пациенти със заболявания, които се свързват с тютюнопушенето, в сравнение с 4-5 години преди наличието на новите продукти на пазара в Япония, когато японците са набавяли никотин само чрез традиционното тютюнопушене.  

Научните данни трябва да се четат правилно

„Научните данни са тези, на които трябва да се позоваваме. Именно от лекарите зависи, както общественото мнение, така и регулациите, които пък са решаващи за ползите за общественото здраве“, посочва друг водещ медицински специалист, д-р Константинос Фарсалинос, отново лектор на декемрийската конференция във Великобритания, посветена на е-цигарите и вейпинга. Константинос Фарсалинос е кардиолог и научен сътрудник в Центъра за кардиохирургия Онасис в Атина-Гърция, в катедрата по фармация, Университет Патра-Гърция

 

д-р Константинос Фарсалинос

Д-р Фарсалинос споделя на форума, че една от заблудите, разпространена между медицински специалисти, е информацията за скрития формалдехид в електронните цигари, публикувана през 2015 г. в някои медицински журнали. „…авторите стигат до извода, че емисиите на формалдехид са толкова високи, че водят от 5 до 15-кратно увеличение на риска от развитие на рак в резултат на излагане на формалдехид в сравнение с този при традиционните тютюневи цигари“. Д-р Фарсалинос и екип изследователи обаче, опровергават това твърдение, тъй като установяват, след три повторения на същото проучване, сериозни разминавания в цитираните данни и действителността.

Нивата на емисиите на алдехиди са 2-3 пъти по-ниски от тези, съобщени в проучването от САЩ през 2015 г. Допусната „грешка“ обаче не е отразена така широко от медии, организации и институции, които изготвят анализи за електронните цигари. Фарсалинос пояснява, че „Когато погледнем профила на употребяващите електронни цигари, виждаме, че те са или настоящи или бивши пушачи. Следователно имат дълга история на пушене, което пък означава, че са били изложени на дългосрочния риск, свързан с тютюнопушенето, който не намалява  веднага и след спирането му“, и заключава: „Дезинформацията срещу употребата на никотин може да е потенциално вредна за общественото здраве. Тя често е пречка за преминаването на пушачите към електронни цигари“.  

Обществените нагласи по темата потвърждават думите на гръцкия кардиолог. През 2013 г. в проучване, проведено съвместно между Университета в Оксфорд и Института по първична здравна грижа в Нюфийлд, само 8% от запитаните смятат, че електронните цигари са по-вредни или толкова вредни, колкото конвенцианалните горими цигари. А през 2020 и 2021 година повече от 1/3 от хората са на това мнение. Увеличението за 8 години е с 24%. В същото време доказателствата от научните изследвания сочат точно обратното. Причината за това е единствено дезинформацията. Болшинството от научни проучвания са категорични, че приемът на никотин не е безрисково, но е по-малко рисково, когато е без дим, от приемът на никотин посредством тютюнопушенето на цигари, които убиват 8 млн. души всяка година. Добрата новина е, че Великобритания, Канада и Австралия, като водещи страни в борбата с пушенето, са предприели законови стъпки срещу дезинформацията, като здравните системи и стратегии в тези развити страни подкрепят пушачите на спрат цигарите, а лекарите подпомагат пациентите и хората да се справят с опасния навик, включително и чрез предписване на никотинови вейпинг продукти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com