Вещо лице: Има буквални инструкции за религиозен тероризъм в Пазарджик

14429
Вещо лице: Има буквални инструкции за религиозен тероризъм в Пазарджик

Материалите по делото за проповядване на антидемократична идеология в Пазарджик съдържат постановки, характерни за радикалния ислям, сочи експертизата на вещото лице д-р Клара Стаматова, която бе прочетена в Окръжния съд в Пазарджик.

В тях се посочва, че "краят на раздорите в света ще дойде с идването на исляма, който ще доведе до изграждането на идеална държава, основана на религиозни принципи на законите на Шериата", съобщи Дарик.

Преводачът се оказа ябълката на раздора в делото срещу имамите

Днес, 19 декември, съдът в Пазарджик поднови изслушванията по делото за проповядване на радикален ислям срещу 13-те имами. В изслушани...

В тези текстове се съдържа непознаване и изопачаване на другите религии с цел да се наложи една - ислямската. Според вещото лице се въвежда буквално инструкция за религиозен тероризъм.

Предвижда се тежко наказание, ако се отстъпи от постулата за джихад и се предпочете мирният живот. Текстът съдържа раздел за многоженството, който противоречи на законите в страната.

Положението на жената е неравностойно, съдържа елементи на унижение - "някои жени няма да се подобрят, освен чрез удряне", като се описва къде трябва да се удрят, за да не остават белези.

Съдържат се и текстове, които забраняват на жените да работят и да излизат от домовете си, както и елемент за дискриминация и между децата.

Мюсюлманите в България разделени, жените със забрадки все повече

Има разделение сред мюсюлманската общност в България. За това бяха единодушни част от свидетелите по делото срещу 13-те имами в Пазар...

Преди четенето на експертизите адвокати на подсъдимите по делото за радикален ислям поискаха отвод на вещи лица, участвали в комплексната експертиза заради предубеденост.

Защитниците посочиха, че вещото лице Клара Стаматова е завършила теология, но е специалист по християнска религия, а за Антоний Гълъбов - че е участвал в изследване - „Нагласи на мюсюлманите в България през 2011 г.", в което е ползвал материали от делото.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com