Ветеринари: Законови промени крият опасност от екологична бомба и епидемии

32273
Ветеринари: Законови промени крият опасност от екологична бомба и епидемии

Министерството на земеделието и храните залага екологична бомба с бъдещото изискване собственици на умрели животни сами да финансират транспортирането им до един от двата екарисажа в страната - във Варна и в Шумен. Това твърди Калоян Лучански, зам.-председател на Българския ветеринарен съюз. Новото изискване е залегнало в поправките в Закона за ветеринарно-медицинската дейност. Всеки стопанин на умряло животно ще трябва да плати по 80 стотинки на километър за извозването на трупа до екарисажа, пише Новинар.

От организацията очакват собствениците на умрели животни да нямат възможност да заплатят транспортирането, поради което ще заравят умрелия добитък извън населените места. Това обаче можело да е много опасно, тъй като труповете могат да бъдат изравяни от кучета и чакали и да бъдат разнасяни из селата. Много вероятно било при разлагане на труповете на животните да се заразят подпочвените води. Лучански предупреди, че това може да доведе до избухване на туберколоза, кучешка тения или бруцелоза.



От Българския ветеринарен съюз алармираха, че с поправките в закона се цели закриване на организацията им. Според тях доводът на земеделския министър Мирослав Найденов, че това е антикризисна мярка, е меко казано неразбираем, понеже организацията се самоиздържа и не ползва държавни пари. С измененията в закона ще се създаде Федерация на ветеринарните лекари.

Българският ветеринарен съюз призова земеделския министър Мирослав Найденов да наложи най-тежкото дисциплинарно наказание "уволнение" на Йордан Войнов, шеф на Българската агенция за безопасност на храните. Това заяви председателят на Комисията по ветеринарна практика и професионална защита д-р Вяра Гришина. По думите й Войнов е обвинил част от практикуващите ветеринарни лекари, че крадат пари от държавата и са виновни за избухването на различни епидемии в страната.

Гришина подчерта, че това не се случва за първи път и това е поводът ветеринарите да поискат отстраняването на Йордан Войнов. Освен това от Българския ветеринарен съюз обмислят да съдят председателя на агенцията за клевета.

Проблемът с бездомните кучета може да бъде решен, като се даде достъп на частнопрактикуващите ветеринарни лекари до системата на Българската агенция за безопасност на храните, с която трябва да се регистрират домашните любимци, заявиха ветеринарите.

По думите на Гришина за изготвянето на програмата за регистрация на домашните любомци са дадени милиони левове, но липсва база данни. Така на практика няма контрол над собствениците на кучета и ако решат един ден да изоставят любимеца си, те ще имат само морална отговорност.

Всяка крава с личен лекар

Всяка крава, прасе или друго селскостопанско животно ще трябва да си има личен лекар. Фермерите ще могат да избират кой ветеринар да о...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com