Високи цени и некачествени имоти режат броя на сделките

3099
Високи цени и некачествени имоти режат броя на сделките
Снимка: iStock

Прекалено високите цени на жилищата и немалкото оферти за некачествени апартаменти в последните месеци доведоха до намаляване на броя на купувачите, отчитат имотните брокери в столицата.

Според Наско Атанасов от „Виктория инвест“, определено има намаляване на сделките с жилища. „Причината е разминаването между желанието на купувачите и предлаганото от продавачите. Или е некачествено, или е с прекомерно високи цени. Най-често това се случва при старите жилища. Дори част от панелките достигнаха нивото на офертите за новото строителство. Много са надути цените на този тип жилища в комплексите „Младост“ и „Левски“ - В и Г“, уточнява брокерът пред в. "Сега".

Охлаждане: Пазарът на недвижими имоти у нас забавя растежа за второ поредно тримесечие

Пазарът на недвижими имоти у нас започва да издава сигнали за охлаждане, след като записа второ поредно тримесечие на спад в темпа на р...

По думите му, сега най-често се колебаят, дали да купят, хората с готови пари. Причината е, че те търсят нещо по-качествено и на по-изгодна цена, за да си вложат спестяванията. В момента предлагането на хубави имоти е значително по-малко и за това сделките намалявали. „От друга страна, голяма част от строителите на нови жилищни сгради спряха да продават, с оглед, да успеят да пласират имотите на по-късен етап на завършване - акт 14 или най-вече след получаване на разрешение за ползване и на по-високи цени.

Обикновено така постъпват фирми, нямащи бърза нужда от свежи пари за довършване на обектите си. По този начин голяма част от имотите бяха изтеглени от пазара и вече по-трудно може да се купи ново жилище на първичния пазар“, добавя Атанасов.

Председателят на Националното сдружение на строителните предприемачи Георги Шопов потвърди, че в момента предлагането намалява, защото доста строежи не се започват изобщо, заради инфлацията и неяснотите около себестойността. От друга страна, много колеги, незнаейки колко ще им бъдат разходите, изчакват и продават по-скъпо след акт 16. Така дефицитът се увеличава и се забавя излизането на пазара на проектираните жилища, поне с 3 години. Две се строи, след това половин година е въвеждането в експлоатация, което може да стане за една седмица. За сделка пък трябват 3 месеца. Всичко това се дължи на голямата административна тежест и на неизпълнение от чиновниците на разписаните от законите и наредбите срокове.

Според Люба Атанасова, изпълнителен директор на "Имотека", от началото на годината е имало лек спад на търсенето, но е бил в рамките на нормалното. „През юни обаче се видя значително намаляване на броя на купувачите от 37%, спрямо същия месец на миналата година. Става дума само за конкретните месеци. За това не бих казала, че е нещо критично. През юни тази година обаче се появиха повече оферти за жилища ново строителство. На другия полюс е спадът на предлагането на стари имоти, особено в центъра на София. Може би, ще трябва да изчакаме края на лятото, за да видим дали това намаляване на купувачите ще се окаже трайна тенденция. Една от причините за известното оттегляне от пазара е очакваното нарастване на лихвите по ипотеките, за което се говори непрекъснато. Другата - са високите цени в момента. Има леко намаляване на сделките на клиенти с кредити, предимно за новото строителство, като причините са чисто психологически.

Жилищата у нас поскъпнаха с 54% за десетилетие, наемите с близо 20%

Жилищата в България са поскъпнали с близо 54% за последното десетилетие, но въпреки внушителния ръст, страната ни остава извън топ 10 в...

Хората имат известни опасения, дали започнатите сгради ще бъдат завършени. Вече проявяват по-голяма предпазливост. Може би, на този етап ще има намаляване на спекулативните сделки“, смята Атанасова.

ОЩЕ: Къде в София и Пловдив жилищата са най-търсени и как вървят цените?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Бивша манекенка стана директор на Държавен фонд "Земеделие"

Времето утре - 8 май 2024 г.

По-малко тежките катастрофи по време на великденските празници

Българите доволни от работата си, не толкова от заплатата

София Прайд 2024 с нова локация, ето къде ще се проведе

Нов протест на бул. "Сливница" година след смъртта на Ани и Явор

"И 10% от БВП няма да ни стигнат, ако сме извън НАТО": Говори адм. Емил Ефтимов

"Луковитският тенекиджия продължава с набезите си

БДЖ вдига цената на билетите

Направиха нови записи на химните на България и Европа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com