Виталий Москаленко: Напускам България така, сякаш моята родна страна

3174
Виталий Москаленко: Напускам България така, сякаш моята родна страна
Снимка: БГНЕС

„Не съм си мислил, че мисията ми в България ще приключи по този начин. Кой си мислеше, че ще започне война? Макар че руско-украинската война, която тече в момента, беше започнала още през 2014 г. С нахлуването на руснаците в Крим, с престъпната анексия на Крим, както и с нахлуването на руските войски в Източна Украйна”. Това каза вече бившият украински посланик Виталий Москаленко, който напуска официално България на 1 март.

През мандата си казва, че е направил всичко възможно, за да бъде полезен. За новия посланик на Украйна в страната ни Олеся Илащук, той обясни: „Аз не я познавам нито лично, нито задочно”. Той подчерта, че на негово място у нас идва „човек, който има огромно желание и възможности” да продължи дейността, която са провеждали и започнали с началото на войната. „Вярно е, че не е дипломат от кариерата. Има обаче статистика, според която резултатността на хора, които не са били близки до дипломацията, е значително по-висока, в сравнение с професионалните дипломати”, смята посланикът.

Украинският посланик в София е готов да иде на фронта, след като се прибере в Киев

„Аз искам да се върна, независимо дали там има война. Искам час по-скоро да ида там. Мисля, ако имам възможност, бих искал да се ...

На въпрос какъв сигнал към България е това, че следващият украински посланик е човек, който не е дипломат от кариерата и има информация, че по образование е сексолог, Москаленко заяви: „Не е доказано и не е известно дали тя е сексолог. Иначе, по образование е историк. Щом една персона е назначена и одобрена и от правителството, и от ръководството на МВнР, както и от българското правителство, значи човекът е напълно достоен и двете страни очакват от него резултатна работа”.

След като приключи мисията му в България, Москаленко се прибира в Киев с намерението да стане част от териториалната отбрана на града. „Аз ще се опитам да се запиша в нея. Вече правих такива опити, но честно да ви кажа - не особено успешни. Това не означава, че искам да стана военен. Просто, като гражданин, смятам за свой дълг поне да направя такъв опит да бъда полезен на бойното поле”, заявява дипломатът.

„За да живеем, за да съществуваме, трябва да се борим и да се спасяваме. Единственият начин да се осигури мир в Украйна, в Европа и по света е да се освободят всички окупирани територии на Украйна и да се възстанови суверенитетът на Украйна в нейните международно признати граници”, категоричен е Москаленко.

Връщането на суверенитета на Украйна, посланикът си представя с изтласкването на руските войски зад пределите на границите на страната си. „Включително и в Крим, и в Донецка и Луганска област. Естествено, с оръжие. Иначе, с кого да преговаряме? С Путин? Това е невъзможно, защото той иска да преговаря при неговите условия и предварително от Украйна да бъдат признати окупираните територии, които той смята за свои”, разясни дипломатът.

Зеленски назначи нов украински посланик в България

Украинският президент Володимир Зеленски заменя посланика на страната в България, предаде БНР. Според местни медии съгласно указ на дъ...

Коментар от посланика дойде и за думите на българския президент Румен Радев, според когото няма военно решение на конфликта и трябва диалог. „От началото на войната бяха освободени почти 50% от завзетите територии. Изключително с военни средства, поради героизма и изкуството на украинските воини и всички помагащи доброволци. Диалога ще го потърсим при всички положения - след едно задължително условие - когато всички руски войски бъдат извадени от украинските територии, включително Крим и редица региони на Донбас - Донецка и Луганска област”, е мнението му.

Българският военен министър беше на среща в НАТО, след която посочи, че България вече е предоставила каски, бронежилетки, зимни облекла и медицински пакети на Украйна. Москаленко допълни: „Освен тези изброени артикули, беше предоставено и друго - въоръжение. След като в българския парламент беше гласувано решение за предоставяне на военно-техническа помощ на Украйна, бяха осъществени съответните доставки от запасите на Българската армия, а не само жилетки и каски”.

Москаленко направи коментар и по отношение на публикацията на „Ди Велт”, озаглавена „България - страната, която тайно спаси Украйна”. На въпрос дали би формулирал ситуацията по този начин, посланикът каза: „Абсолютно!”. Според него това е пример, че България заема страната на Украйна, включително и по отношение предоставянето на конкретна помощ.

На въпрос продължава ли въоръжаването на Украйна с българско оръжие през трети страни, посланикът отговори: „Очевидно. Аз смятам, че на този въпрос мога да отговоря по-скоро в положителен смисъл, отколкото обратното”.

Украинският посланик очаква от България с голяма надежда подкрепа за НАТО

Украинският посланик очаква от България с голяма надежда подкрепа за НАТО. Това стана ясно от участието на посланика на Украйна в Бълга...

В България Виталий Москаленко оставя своята дъщеря и внучето си. Обещава да се връща у нас, колкото е възможно по-често. „Напускам България така, сякаш моята родна страна”, сподели той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

13-ият “Байк и рън за Чепън” събра 3000 лв. за опазване на вековните дървета в България

Времето утре - 1 май 2024 г.

Колко ще струва на българина трапезата за Великден?

Опитват да пришпорят закъснялото издаване на лични документи от поколение 2019

Митрополит Григорий ще оглави литургията за Възкресение

Месечна прогноза за времето за май 2024 г. (КАРТА)

Богатият асортимент на МЕТРО България достига до домакинствата в Пловдив в партньорство с Kolichka.bg

Имени дни през май 2024 г.

Плачевна тоалетна в посолството ни в Лондон: Няма пари за достойно лице на България в чужбина

Берачи и търговци на гъби протестират пред НС: Против отпадането на алтернативния данък (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество