ВКС обяви обществена поръчка за календари и торби със завишени цени

7017
ВКС обяви обществена поръчка за календари и торби със завишени цени
Снимка: ВКС

Върховният касационен съд (ВКС) обяви обществена поръчка за изработката на календари и хартиени торби с логото на най-върховната съдебна инстанция, оповестявайки значително по-високи цени от тези, които могат да се намерят на пазара в момента.

В срок до 5 декември 2015 г. за нуждите на ВКС трябва да бъдат изработени 500 хартиени торби и 30 бр. настолни календара, като и двете изделия трябва да са с логото на съда, става ясно от информацията, публикувана на портала на Агенцията за обществени поръчки.

ВСС настоява пред Горанов за нужните средства за увеличение на заплатите на магистратите

Бюджетът на съдебната власт е самостоятелен, което е гаранция за независимостта на съдебната власт. Това се посочва в писмо на Вис...

Сумата, която ще заплати Върховният касационен съд за тази услуга не трябва да надвишава 3000 лв., без ДДС. Изборът на изпълнител ще стане на базата на предложена “най-ниска” цена, а срокът за подаване на документите е 5 ноември.

Макар и незначителна по своята стойност, публичната покана показва, как от бюджета на съдебната власт се разходват средства за покупка на възможно най-скъпите като цена рекламни материали, в случая календари и хартиени торби. Нещо повече, в случая става въпрос за необяснимо завишаване на единичната цена още при изготвянето на тръжната документация от страна на администрацията на ВКС.

Тъй като документацията за публичната покана още не е публикувана на сайта на съда, БГНЕС прави изчисления, според които за да влезе в лимита от 3000 лв., ръководството на върховната съдебна инстанция е готово да плати до 5 лв. за луксозен хартиен плик с логото на Темида. Ако ВКС плати за 500 хартиени плика по 5 лв., ще му останат 500 лв. за настолни календари, отново с логото на съда, за които ще трябва да плати над 16 лв. за една бройка.

Справка в сайта на една от най-големите компании производители на рекламни материали, включително луксозни хартиени пликове показа, че цената на възможно най-луксозния хартиен плик, гланцово ламиниран, не надвишава цената от 2,20 лв. за един брой. В същото време от администрацията на ВКС са изчислили, че могат да си позволят да платят и по 5 лв. Проверката на медията в други сайтове за опаковъчни материали показа още, че няма цена на луксозен хартиен плик над 2,10-2,30 лв., дори при покупката на до десет бройки. Като цяло луксозни хартиени пликове могат да се закупят и на цена от около 1.00-1.50 лв. бройката.

Сидеров и Цацаров си премериха имунитетите

В лично обяснение кой какъв имунитет има се превърна изслушването на лидера на Атака Волен Сидеров от Висшия съдебен съвет (ВСС), преда...

Подобно е положението и с настолните календари. Справка в интернет сайтове за продажба на луксозни настолни календари установи, че възможно най-високата цена е 10 лв. за бройка. Става въпрос за настолен календар, с луксозна корица от два цвята, с термоактивна кожа, с телен гребен, двуцветен печат и изрязани маркери по месеци. Опитите да бъде открит настолен календар, който би струвал 16 лв., както от администрацията на ВКС очевидно са готови да платят, срещнаха неуспех.

Обществената поръчка, със сериозно завишени предварително обявени цени, се обявява в контекста на продължаващите спорове между съдебната власт и Министерството на финансите (МФ) за осигуряването на повече средства за повишаване на заплатите на съдии, прокурори, следователи и работещите в съдебната администрация.

Финансовият министър Владислав Горанов обяви, че не е съгласен с гласуваното увеличение на заплатите в съдебната власт с 12%, което трябва да влезе от 1 ноември. Министърът обясни, че няма да допусне увеличение на бюджета за съдебната власт за 2016 г. и призова за реформи и икономии. Последната среща на финансовия министър по темата бе именно под егидата на председателя на ВКС Лозан Панов и на нея присъстваха още председателят на ВАС Георги Колев, главният прокурор Сотир Цацаров, както и правосъдният министър Христо Иванов.

В позиция на Съюза на съдиите относно увеличението на заплатите в съдебната система се казва, че съдиите не поставят въпрос за увеличение на възнагражденията си, а за привеждането им в съответствие с реалните доходи в обществената сфера.

Реформаторите внесоха предложение за явно гласуване във ВСС

Днес от Реформаторския блок внесохме предложение за изменение в Конституцията, с което искаме въвеждането на явно гласуване във ВСС. То...

През септември Висшият съдебен съвет (ВСС) реши за нарастване на заплатите на магистратите с 12%. Актуализацията на възнагражденията е заложена в проекта на бюджет за 2016 г., изготвен от ВСС. Кадровиците искат 542,5 млн. лева бюджет, от тях 330,3 млн. лева за заплати, в които са планирани 12-те процента увеличение. В писмо до министъра на финансите Владислав Горанов членовете на ВСС пишат, че от 2012 г. досега обаче заплатите на магистратите са замразени, докато тези на другите две власти са индексирани няколко пъти. От началото на годината заплатите в тяхната система е трябвало да бъдат увеличени с 12%, което е изисквало съответно и одобрение на 45,1 млн. лв. допълнителни разходи по бюджета на съдебната власт. Последното трябва да стане с постановление на Министерски съвет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com