ВКС: Отнемането на книжка заради неплатени глоби може да остави човек без работа

8287
ВКС: Отнемането на книжка заради неплатени глоби може да остави човек без работа
Снимка: БГНЕС

Човек може да остане без работа заради отнемането на шофьорската книжка за неплатени глоби. Това е един от мотивите, с които Върховният касационен съд обявява санкцията за противоконституционна в свое становище до Конституционния съд. То обаче няма правни последици, уточнява 24 часа.

Становището е изпратено по повод искането на омбудсмана Диана Ковачева КС да обяви за противоконституционни разпоредбите от Закона за движение по пътищата. С тях на шофьори с неплатени в срок глоби се вземат книжките, а ако и са собственици на колата, автомобилът се спира от движение. Мерките отпадат след погасяването на задълженията, а от началото на юни те се прилагат и на 9 гранични пункта. Именно това бе и поводът Ковачева да сезира КС, тъй като според нея така се ограничава свободното придвижване на гражданите. Магистратите допуснаха питането. Становища са поискани от Народното събрание, Министерския съвет, министъра на вътрешните работи, министъра на финансите, министъра на правосъдието, Върховния касационен съд, Върховния административен съд и Висшия адвокатски съвет.

Рекорден брой глоби за чужденци връчи КАТ на границата

От началото на годината камерите на КАТ са заснели близо 40 000 чужденци с превишена скорост. Само в 8% от случаите обаче фишовете са и...

Становището на ВКС изцяло подкрепя исканията на омбудсмана. То е изготвено от съдия Борислав Белазелков и не е обсъдено на пленум на съда заради извънредната епидемиологична обстановка. Магистратът е съгласен със заявените две цели на мерките - пътна безопасност и намаляване на броя на административните нарушения. Според него обаче не това е начинът за постигането им. “Не може да се ограничават основни права и свободи”, посочва той. “С неизпълнението той се поставя в положението на неизправен длъжник с парично задължение и може да търпи само принудително изпълнение върху неговото имущество и доходи по реда на ДОПК и ГПК, когато държавата е присъединен по право взискател”, подчертава съдия Белазелков. И обяснява, че длъжникът може да остане без работа заради взетата книжка, както и да пропусне доходи от друга стопанска дейност.

“Тази мярка по-скоро пречи, отколкото помага, тъй като социално слабият длъжник може да се окаже лишен от възможност да управлява моторно превозно средство до изтичането на давностния срок за административното наказание глоба”, изтъква Белазелков и се обявява и против спирането на колата от движение. Магистратът не коментира проверките на границите, а само посочва, че въпросът е подробно разгледан в искането на омбудсмана.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com