X
 
 

ВМРО иска МВР да забрани гей парада като заплаха за обществения ред

1854 16
photo of ВМРО иска МВР да забрани гей парада като заплаха за обществения ред
Снимка: БГНЕС
В сигнал до вътрешния министър Валентин Радев общинският съветник от ВМРО – Българско национално движение в СОС Карлос Контрера настоява МВР да забрани провеждането на София прайд на 9 юни.

Заместник-председателят на постоянната комисия по обществен ред и сигурност към Столичен общински съвет Карлос Контрера изтъква, че съгласуването на провеждането на гей парада е допуснато при нарушаване на принципни положения на Закона за събранията, митингите и манифестациите, Закона за общинската собственост и Закона за МВР. Според него е недопустимо да се правят контролно-пропускателни пунктове, да се пречи на гражданите часове преди гей парада да преминават през парка. Също така той посочва, че са недопустими практиките да се блокират цели улици и тротоари като зони за сигурност за едно де факто частно парти.

Общинският съветник поставя остро и въпроса за охраната на парада от полицейските органи и сумата, която отново ще бъде платена с парите на данъкоплатците за разходите по пазенето на гей парада. Представителят на ВМРО посочва, че не е нормално 1200-1300 полицаи да охраняват това мероприятие и да се харчат по над 160 000 лв. от бюджета на МВР. Именно в тази връзка в сигнала се изтъква, че има очевидно противоречие в действията на МВР. При толкова охраната от полицейски служители това означава, че има данни за заплаха за обществения ред. В този случай МВР трябвало да ги предостави на Столична община и парадът или да се забрани, или да се премести на друго място, в друг ден и час. Ако не съществуват заплахи за сигурността и обществения ред съгласно чл. 12, ал. 1 и 2 от Закона за събранията, митингите и манифестациите, то не е нужно МВР да охранява това мероприятие или поне не с такъв интензитет.

Карлос Контрера упреква министъра на вътрешните работи, че за втора поредна година не взема отношение по темата и допуска явно нарушаване на закона, за да се угоди на организаторите на гей парада, които никога не са изявявали желание да си покрият разходите по охраната. Заместник-председателят на комисията по обществен ред и сигурност в СОС се възмущава, че се продължава с практиката служители на МВР да ходят по домовете на хората, които критикуват гей парада и да ги тормозят.

„Смятам, че МВР удобно се крие при всеки гей парад, отказва информация и същевременно с лека ръка праща кохорти полиция от половината държава да пазят това екзотично мероприятие, разбира се, с парите на българските данъкоплатци. Политическото ръководство на МВР трябва да отчете острата реакция на българското общество срещу Истанбулската конвенция - доказателство, че българите не приемат подобни постановки, в това число и провеждането на гей паради. Нещо повече, тихомълком съгласувайки гей парада, МВР върви и срещу Българската православна църква, и срещу другите вероизповедания, които ясно и категорично заклеймиха София прайд.

Ето защо поставяме пред вътрешния министър въпроса „или-или“. Или да даде данни, че има опасност за обществения ред и да забранят парада, или, ако твърди, че няма опасност, да не го охраняват. Просто е.“

Ето и пълния текст на сигнала, с който съветника на Патриотите иска забраната на тазгодишния София прайд:

ДО

МИНИСТЪРА НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

Г-Н ВАЛЕНТИН РАДЕВ

СИГНАЛ

от Карлос Контрера – общински съветник в Столичен общински съвет и заместник-председател на постоянната комисия по обществен ред и сигурност към Столичен общински съвет

Относно: налагане на забрана за провеждане на София прайд 2018 г.

Хиляди хора се включиха в София прайд 2017 (Снимки)

Няколко хиляди души се включиха в тазгодишния София прайд. Обстановката е спокойна, шествието е съпровождано от много полиция, съобщи р...

Уважаеми г-н министър,

За поредна година бездействието на институциите – в лицето на Столична община и МВР, е причина да се провежда мероприятие в центъра на столицата, което нарушава Закона за събранията, митингите и манифестациите, Закона за МВР, Закона за общинската собственост и най-вече обижда една значителна част от българското общество. Става дума за провеждането на т.нар. гей парад, който маскиран под името парад, е всъщност една откровена пропаганда на хомосексуализма.

Оставяйки настрана политическите, философските и ценностните спорове защо това мероприятие не бива да се допуска, Ви сезирам за очевидните нарушения, в условията на които се провежда гей парадът.

На първо място задавам въпроса кой и как съгласува и разреши да се създават контролно-пропускателни пунктове в Княжевската градина на 9-и юни 2018 г. Самите организатори в официалната си страница са написали, че контролно-пропускателните пунктове (КПП) ще бъдат отворени в 16.00 ч. На какво основание ще се поставят тези пунктове и ще се пречи и ще се възпрепятства за свободния достъп на гражданите до парка. На какво основание се вземат подобни мерки за сигурност и от кого. Съгласно Закона за общинската собственост, както много добре знаете, не може да се възпрепятства свободният достъп и преминаване през публична общинска собственост. В случая става дума за парк, а не за улица, която временно да се затвори. Считам, че поставянето на КПП и ограничаването на достъпа е абсолютно незаконно. В този смисъл настоявам служители на МВР да не участват в подобни незаконни действия, което само по себе си би било скандално и граничещо с произвол от страна на МВР над останалите граждани.

На второ място Ви припомням, че съгласно чл. 12, ал. 1 и ал. 2, т. 2 от Закона за събранията, митингите и манифестациите при достатъчно данни, че провеждането на едно мероприятие създава условия за нарушаване на обществения ред или застрашава обществения ред, то следва да бъде променено или забранено. Това е правомощие на кмета на общината, но установяването на достатъчно данни за възможно нарушаване на обществения ред или застрашаване е функция на МВР, а не на общинската власт. В този смисъл въпросите пред МВР са два и те са много ясни – има или няма достатъчно данни. Ако има данни, то следва да се променят денят, часът и мястото, така че да не се стига до възможно нарушаване на обществения ред. Ако няма данни – то тогава защо МВР ще охранява мероприятието, а още по-точно защо с такъв значителен брой полицаи и техника, включително и чрез отцепване на цели зони?

Организаторите на гей парада в челен сблъсък с националистическите партии

Членовете на организационния комитет на единадесетия София Прайд осъждат декларацията на политическа група „Патриоти за София &...

За Ваше сведение по официални данни на МВР през 2016 г. гей парадът е охраняван от 1215 полицаи, а направените разходи са в размер на 149 982.32 лв., през 2015 г. същото мероприятие е охранявано от 848 полицейски служители и е струвало на МВР 94 589.50 лв. През тази година най-вероятно охраната ще бъде от над 1300 полицейски служители и ще струва над 160 000 лв. Пак за сведение – до момента организаторите на София прайд не са пожелали да си поемат разходите по охраната и всичко е за сметка на данъкоплатците.

С тази илюстрация целя да Ви заостря вниманието, че при толкова насищане с полицейски сили очевидно има данни за заплахи за обществения ред. Това пък повдига въпроса защо се допуска провеждането на мероприятието в противоречие на закона. Ако приемем алтернативното – то МВР се презастрахова и надзастрахова, като си позволява разхищения на държавни пари, за да пази де факто едно частно парти в центъра на града.

Също така Ви обръщам внимание, че в качеството Ви на министър за втора поредна година Ви сезирам за подобни нарушения и въпреки това не се вземат мерки, напротив нещата продължават по същия начин. Отделно от това отбелязвам, че служители на МВР продължават с практиката да ходят по домовете на хората и да ги принуждават да подписват предупредителни протоколи, че няма да предприемат нищо по повод провеждането на гей парада. Това си е чист тормоз и би било любопитно Инспекторатът на МВР да се заинтересува кой разпорежда да се тормозят граждани по тази тема.

Не на последно място Ви обръщам внимание, че провеждането на мероприятие по Закона за събранията, митингите и манифестациите не е основание да се пречи на другите граждани да ползват публичните пространства като улици, тротоари и паркове. За съжаление, ние сме свидетели назад в годините, че става точно обратното. Тези своеволия, господин министър, трябва да бъдат прекратени. Още повече, че Вие като министър имате отговорност към цялото общество, а не към една или друга групичка от хора.

С оглед на това настоявам да се проверят данните за възможни нарушения на обществения ред при провеждане на гей парада. Ако такива има, настоявам като министър да ги оповестите и съответно да предложите на Столична община да забрани мероприятието. Ако твърдите, че няма данни за нарушаване на обществения ред – то тогава настоявам да не се осигурява охраната от МВР и организаторите да си охраняват събитието, ако държат да си го провеждат.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

16 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анев 9 Анев преди 7 месеца Профил на трол?
  Десито е доказан Джендър - трицефка !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 8 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Умствено сбърканите Джендъри, педераси, лизачки минетчийки, начело с Гнома, Рада Дълбоката и Талибан Ристьо на ПАРДЕНЕ !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 7 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Еееей,"неолибералите"!!!! Наденете по една прашка и изприпкайте фриволно на прайда. Може и да ви излезе късмета.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • българин 6 българин преди 7 месеца Профил на трол?
  А стига бе, как така ще забранявате, а "елита" къде ще се покаже?!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • ДуПеСе да се закрие 5 ДуПеСе да се закрие преди 7 месеца Профил на трол?
  Служители на МВР да ходят по домовете на хората, които критикуват гей парада и да ги тормозят?!? Сериозно? Има вече "гейски" тормоз срещу нормалните?
 • Анонимен 5.1 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Докъде изпадна патриотарството: ДуПе-комитка да се оплаква от "гейски тормоз"?! Що ма, без вазелин ли ви тормозят?!
  : 5 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Конкуренцията плаши патриотарстващата травестит-педерстия 4 Конкуренцията плаши патриотарстващата травестит-педерстия преди 7 месеца Профил на трол?
  Ама нали главният им гюфто-албинос ДС-Иванушка кара-Домуз е вице-премиерин по обществен ред, сигурност и отбрана?! Значи МВР-министърът му е подчинен! Какви са тия педерастки публични "загрижености" само и само да ги покажат по медиите като ексхибиционисти?! Иначе ДС-МВРо-вците са политиканстващи ТРАВЕСТИТИ и любители на гръцката любов (ПЕДЕРСТИЯТА http ://bit.ly/2E2SNIP ): от най-активн виж още ›› и и правоверени БКП+БЗНС-партийци и ДС-номенклатурчици пропагандиращи класовата комунистическа догма, са обърнали резбата на раболепни патриотарстващи догматици-дупедавци и лизачи (фелации) на всякакви неподмитости за пари! Те са продукт на ДС-вертепа и до сега са сменили публично най-малко 30 коалиционни кревати! А неофицилните им и "тайни" преспивания в най-различни кревати (с и без вазелин, например като "почетни гости" http ://bit.ly/2fHCOmo на рускофинансирания http ://bit.ly/2mrHMaR френски фронт гeй-национал http ://bit.ly/2g2rS6Y в Лион) са над 100'000 - само за мастиите ДС-Иванушка караДомуз, мАнгела Джамбаз МОМЕ-калдаръм-КТБанк-комитка и Карлос Педрос Контрера - мъпет-комитка! Треньорка "в занаята" им е дъртата БКП+ДС-мастия Райна Кир. Дрангова!
 • Анонимен 4.1 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Циклопе и ти ще си на Джендър парада като дясна ръка на Рада Дълбоката, нали бе сбъркан ?
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • до 2 3 до 2 преди 7 месеца Профил на трол?
  Евреите са етнос, омразата към група хора поради етнически различия или цвята на кожата е расизъм, но хомофилията е извращение, което Бог нарича грях и гнусота. Това извръщение не е вроден дефект, а нечист дух, демон, който владее хората практикуващи този грешен сексуален живот.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 2 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Чудна работа. Досега колко паради е имало, нищичко не съм разбрал. Нито ги чух, нито ги видях. А сега изведнъж: "Заплаха за обществения ред" Брех, да му се не види макар! Навремето така са говорили за евреите май?
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  СМЪРТ ЗА НЕОЛИБЕРАЛИЗМА/ислямизма/. ЗАБРАНА НА гей парадите. F...F eu*nato F.....F
  : 2 !
 • Анонимен 2.2 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Ислямизмът също забранява гей парадите. Много заплетено стана май, а?
  : 5 !
 • Анонимен 2.3 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Ама е дясната ръка на Неолиберализма. Заплетено заради вас либерасти/ки, щото сте злото и СЕ НАЛАГА ДА БЪДЕТЕ ПОРАЗЕНИ БЕЗМИЛОСТНО ОТ НАРОДНИЯТ ФРОНТ И ЛИДЕРА СТОМАНА
  : 2 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 1 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Заплаха е не само за общественият ред, но и за живота и бъдещето на хората. Манифестация на греха, на гнусотата. Безобразие.
 • Що е то пропоционалност при опазване на обществения ред и сигурност 1.1 Що е то пропоционалност при опазване на обществения ред и сигурност преди 7 месеца Профил на трол?
  Представяте ли си 1200-1300 полицаи да охраняват това мероприятие и да се харчат по над 160 000 лв. от бюджета на МВР....А КОКОШКИТЕ на баба Пена от с.Долно Бучино няма кой да ги пази...?????За това народа бяга от България!
  : 3 !
 • педи 1.2 педи преди 7 месеца Профил на трол?
  До долния: Глупако, българите бягат към държави, където обществата приемат хомо-, транс- и интерсексуалните хора като равноправни граждани!
  : 10 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Нагоре
Последно в Актуално