Водата в Омуртаг ще бъде пусната за няколко часа утре

28826
Водата в Омуртаг ще бъде пусната за няколко часа утре
Снимка: thinkstockphotos

Утре, 18 октомври, Омуртаг ще има вода, макар и не през целия ден. Това реши днес кризисният щаб, заяви областният управител на Търговище Емел Расимова.

Благодарение на започналите валежи нивото на водоизточника за общината се покачва, допълни зам.-управителят на "ВиК" в Търговище Георги Пашов, предаде Стандарт Нюз. Според него, след валежите, дебитът се е увеличил двойно. В момента в напорния водоем в Омуртаг постъпват 15-20 л/секунда. Кризисният щаб взе решение водата в града да бъде пусната в петък от 17:00 до 23:00 часа.

Жителите на Омуртаг предприеха ефективен протест заради безводието

Липсата на вода в община Омуртаг докара до отчаяние местните жители, които днес сутринта блокираха сградата на общината и не позволиха ...

Друго решение, което бе оповестено, е, че до Министерството на регионалното развитие ще бъде изпратено искане за допълнителни средства. С тях трябва да бъде извършен спешен ремонт на участък от 500 метра от трасето, захранващо с вода Омуртаг. Става дума за водопровода от Кипилово до Кънино, уточни областният управител на Търговище Емел Расимова, предаде "Дарик".

В същото време водопроводът от Кипилово до Омуртаг, който е от етернитови тръби, аварира доста често. Според Героги Пашов само вчера са били отстранени 11 нови аварии. Затова по ремонтните дейности са концентрирани допълнителни техника и екипи от Търговище и Антоново.

Кметът на Омуртаг Неждет Шабан обяви, че за да удовлетвори исканията на протестиращите граждани, другата седмица ще бъде свикано открито заседание на Общинския съвет, като основна точка от дневния ред ще бъде водната криза в града и стъпките за решаването й.

Липсата на вода в Омуртаг предизвика протест пред общината тази сутрин, който блокира общинските служители. Близо трийсетина жители на града застанаха пред сградата рано тази сутрин и не допуснаха никой да влезе на работа около един час.

Към 2030 г. 40% от населението на Земята ще изпитва недостиг на вода

Към 2030 г. 40% от населението на планетата могат да се окажат без достатъчно количество питейна вода. Тази прогноза бе обявена днес от...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество