Водният режим остава още година в Омуртаг, прокуратурата се самосезира

27243
Водният режим остава още година в Омуртаг, прокуратурата се самосезира
Снимка: бгнес

Водният режим в Омуртаг се очаква да приключи през октомври следващата година. Това коментира пред журналисти заместник-министърът на регионалното развитие Добромир Симидчиев, който взе участие в обществено обсъждане на Стратегията за ВиК сектора на България.

По думите му краят на сушата ще дойде осъществяването на проект за ремонт на съществуващия довеждащ водопровод от язовир "Ястребино" с дължина под 18 километра. Докато продължават ремонтите, хората ще се снабдяват от стария водоизточник.

Заради водната криза жители на Омуртаг ще блокират пътя Варна - София

Заради безводието в Омуртаг жителите на града се заканиха да блокират през двата почивни дни пътя Варна - София за един час по обяд....

Очаква се до седмица-две да бъде обявен търг за инженеринг, обследване, проектиране, приемане на проекта и след това ще следва изпълнение. Ако търгът не се обжалва, проектът може да се осъществи в рамките на година, каза заместник-министърът.

В случай, че се налага подмяна на целия водопровод, стойността на проекта ще е до 2,5 млн. лева, като министерството се надява финансирането да е от държавния бюджет в рамките на програмата за неотложни мерки решаването на проблемите с безводието в някои населени места на обща стойност 35 млн. лева.

Проектът за сегашния довеждащ водопровод е неуспешен и инвестиция от малко над 5 млн.лева е отишла на вятъра, каза заместник-министърът и посочи, че по случая два пъти е сигнализирана Прокуратурата. Прокуратурата отказва да образува преписка, защото няма документални проблеми и за обекта има подписан Акт 15, обясни Симидчиев.

Междувременно стана ясно, че прокуратурата се самосезира заради продължилото повече от две седмици безводие в Омуртаг. Това потвърди говорителят на Окръжната прокуратура в Търговище Анастас Моллов.

В момента се извършва проверка за нередности по строежа и извършените ремонти на водопровода от Кипилово, а ако има нови доказателства, можем да възобновим прекратеното дело за строежа на водопровода за допълнително водоснабдяване от язовир Ястребино, каза прокурор Моллов.

За утре, сряда е планирана среща на окръжния прокурор на Търговище Драгомир Сяров и заместник районният прокурор на Омуртаг Мартин Александров с жители на града. Срещата съвпада с планирания протест пред сградата на общинското ръководство на Омуртаг.

Водата в Омуртаг ще бъде пусната за няколко часа утре

Утре, 18 октомври, Омуртаг ще има вода, макар и не през целия ден. Това реши днес кризисният щаб, заяви областният управител на Тъ...

Днес вода по домовете в Омуртаг ще бъде пусната от 17 до 23 часа, както обещаха от ВиК-дружеството. Ремонтни групи отстраняват аварии по водопровода от Кипилово. През предходните дни водата се пускаше на три пъти през деня за по няколко часа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com