„ВОЛЯ“: Да се криминализира нелегалният внос на забранени продукти за растителна защита

2860
„ВОЛЯ“: Да се криминализира нелегалният внос на забранени продукти за растителна защита
Снимка: "ВОЛЯ"

До три години затвор за всеки, който произвежда или предлага продукти за растителна защита и препарати за дезинфекция и дезинсекция и с това изложи на опасност живота и здравето на другиго. Тази промяна в Наказателния кодекс внесе днес парламентарната група на „ВОЛЯ- Българските Родолюбци“.

От една до три години затвор и глоба до пет хиляди лева пък се предвиждат за всеки, който използва неразрешени продукти за растителна защита, препарати за дезинфекция и дезинсекция.

Веселин Марешки: Всеки ден трябва да защитаваме християнските ценности

Като православни християни не можем да останем безучастни към тази провокация към целия християнски свят. Живеем в свят, в който всеки ...

„През последните години експертите отчитат рязко увеличаване на нелегалната търговия със забранени продукти и препарати за растителна защита. Зачестиха случаите на натровени деца, на измрели пчели, на заразени с отрови почви, растения... Всичко това е в резултат на използването на забранени продукти за растителна защита, препарати за дезинфекция и дезинсекция. Те се внасят и се търгуват незаконно у нас и са опасни за живота. Ние от ВОЛЯ сме единствените, които сме последователни в грижата си за здравето и живота на българина. Не случайно сме партията с най-активна социална политика за децата и семейството. Затова, за нас, е абсолютно недопустимо да се подлага на риск тяхното здраве и живот“, обясни Полина Цанкова, вносител на промените в НК. Според нея като се въведе наказателна отговорност за лицата, които произвеждат, предлагат, използват или допуснат използването на забранени продукти, ще се ограничат потенциално опасни за живота продукти.

„Тяхното използване оказва пряко влияние върху здравето и околната среда, тъй като не са подложени на нито един от строгите тестове за безопасност и контрол и е възможно да съдържат непознати и неизпитани токсични примеси и съставки. Зачестилата им употреба може да доведе до замърсяване на почвата и водите, може да окаже въздействие върху водните организми, а замърсяването на почвата да бъде пагубно за следващите култури. Търговията с неразрешени продукти и препарати излага на опасност здравето на фермерите и гражданите, вреди на околната среда и нанася щети върху икономиката и репутацията на цялата растителнозащитна индустрия. Нелегалната търговия на опасни и неразрешени продукти за растителна защита, препарати за дезинфекция и дезинсекция значително ощетява държавата и нейните данъкоплатци, като част от загубите идват от неплатени за нелегалните продукти данъци“, пише ВОЛЯ в мотивите на предложението.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com