Връщат 24-часовите смени на надзирателите в повечето затвори

17061
Връщат 24-часовите смени на надзирателите в повечето затвори
Снимка: Getty Images/Guliver

 

Синдикатът на служителите в затворите получи отстъпки от управляващите за продължителността на смените в 80 на сто от местата за лишаване от свобода. Това стана на среща на синдикалните лидери с вицепремиера и министър на правосъдието Христо Иванов.

Работните смени на надзирателите в повечето затвори отново ще бъдат на денонощие, а не на 12 часа, както е досега. Това обяви синдикалният лидер Иван Петров, цитиран от БНР.

МС отпусна 8 млн. лв. за затворите

Правителството отпусна 8 млн. лв. допълнително от централния бюджет по бюджета на Министерството на правосъдието за финансово осигуря...

Той обясни: "До този момент 80% от един от спорните проблеми за работното време е изчистен, остана леко отворен проблема с дружествата в Ловеч и Бойчиновци, като имаме уверението на екипа, че до края на тази седмица ще се намерят взаимно приемливи решения".

Христо Иванов уточни, че системата ще бъде смесена. Той добави, че това е отстъпление. Според министъра това положение със смесения режим не може да остане завинаги, а следващият парламент и правосъден министър да изработят нови критерии за справяне с проблема, информира БТА.

След едноседмична обиколка във всички затвори и арести се оказало, че не всички надзиратели искат да работят на 24 часа, а най-пренаселени били затворите в Бургас и Стара Загора. Обмисля се и закриване на арестите в Петрич и Оряхово. Няма риск от наказателна процедура срещу България, заради това, че не се спазва препоръката на Комитета по изтезанията, обясни Иванов.

Публично ръководителят на затворническия синдикат Иван Петров се извини за поведението на протестиращите миналия петък. Тогава недоволни надзиратели, дошли на протест пред министерството, освиркаха служебния правосъден министър и поискаха неговата оставка.

Служителите на затворите излизат на протест

Служителите в затворите се събират днес по обед на национален протест пред сградата на Министерството на правосъдието. Повече от месе...

Европейският комитет за предотвратяване на изтезанията се обяви в свой доклад именно против 24-часовите дежурства на надзорно-охранителния състав в България. Този комитет е специализиран орган към Съвета на Европа - най-старата паневропейска организация, защитаваща човешките права.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com