Все още никой не е подал документи в СЕМ за шеф на БНТ, Кошлуков иска втори мандат

4115
Все още никой не е подал документи в СЕМ за шеф на БНТ, Кошлуков иска втори мандат
Снимка: БГНЕС

Изтича крайният срок за подаване на документи в Съвета за електронни медии (СЕМ) за участие в конкурса за избор на генерален директор на БНТ. Мандалото хлопва в петък (27 май) края на работния ден (17 часа). От СЕМ съобщиха пред медиите, че все още никой не е внесъл кандидатурата си официално.

Мандатът на настоящият директор Емил Кошлуков изтича на 10 юли 2022 г. Той беше избран през 2019 г., след като Константин Каменаров, избраникът на СЕМ в тогавашния конкурс, напусна заради присъда за шофиране след употреба на алкохол.

Припомняме, че Каменаров всячески бавеше тази развръзка, като не се явяваше няколко пъти на делата или обжалваше, или адвокатът му беше болен. През 2019-а Каменаров пак не се яви на дело, като представи болничен лист. По същото време обаче той бе засечен на медийно събитие в чужбина и стана огромен скандал. 

В крайна сметка съдът го обяви за виновен и той подаде оставка като генерален директор на БНТ. 

Приемникът му, Емил Кошлуков, никак не се харесва на сегашните управляващи. Депутатйт от "Има такъв народ" Тошко Йорданов, който оглавява парламентарната комисия по медии и култура, още от първите й заседания поиска оставката на Кошлуков. В комисията имаше и обсъждания по темата, а СЕМ в стария си състав, започна проверка как точно е избран Кошлуков, но от нея не произтече нищо и той явно ще довърши мандата си. Бюджетът на БНТ също беше намален от парламента с коментари, че след смяната на директора може да бъде редактиран при актуализацията от юли.

Самият Кошлуков е заявил пред изданието "Дневник", че иска да продължи да управлява БНТ и ще се кандидатира за втори мандат. 

Бившият актьор от "Ку-Ку" и настоящ водещ в телевизията на Слави Трифонов 7/8 Камен Воденичаров каза също за "Дневник", че се е отказал да участва в конкурса .

Вероятно тв водещият Сашо Диков също ще се включи в състезанието.

По непотвърдена информация в медиите в конкурса се очаква да участват и дългогодишният бивш водещ от БНТ и изпълнителен директор на първата новинарска телевизия RЕ:tv Асен Григоров (в последните години се занимава с онлайн медии) и бившият шеф на новините в Би Ти Ви Венелин Петков. 

СЕМ: Генералните директори на БНР и БНТ да имат 5 г. професионален, а не трудов стаж

Изискването за пет години трудов стаж на кандидатите за генерални директори на Българското национално радио и Българската национална те...

Няма официално потвърждение и дали бившата водеща в БНТ Искра Ангелова - предаването й "Нощни птици" беше спряно, след като Кошлуков стана генерален директор - ще е сред конкурентите за поста.

Утре ще стане ясно кои кандидати са подали документи, след което СЕМ тряба да потвърди и дали те отговарят на условията за участие в конкурса и заемане на позицията.

Изслушванията на концепциите ще бъдат на 27 и 28 юни, а на 29 членовете на СЕМ ще гласуват. За да бъде избран нов генерален директор, той трябва да получи най-малко три гласа от петимата. Ако никой не получи толкова, един час по-късно се насрочва второ заседание. В случай че и на него не бъде избран генерален директор, един час по-късно се насрочва ново заседание. Ако и на третото поредно заседание не бъде избран генерален директор на БНТ, процедурата се прекратява.

Напомняме, че регулаторът е с четирима нови членове и именно в такъв подновен състав ще избира шеф на обществената телевизия. Новите членове от парламентарната квота са  са специалистът по медийно право и юрист Симона Велева, която бе предложена от "Продължаваме промяната") и журналистите Пролет Велкова, номинация на "Демократична България".  Тя не получи подкрепа от "Има такъв народ", а беше избрана с гласовете на БСП и при отсъствието на ДПС от залата. От квотата на президента в СЕМ влязоха  журналистката от бТВ Габриела Наплатанова и настоящата председателка на регулатора Соня Момчилова. Името й се свързва и с "Има такъв народ", защото е работила за Слави Трифонов. Петият член е избраната през 2019 г. от парламентарната квота по предложение на ГЕРБ Галина Георгиева. 

Припомняме, че при нея възникна казус, свързан с образованието й. Висшето образование на Георгиева е Аграрна икономика.  Част от журналистическата гилдия не прие добре назначаването й за член на СЕМ именно поради това ѝ висше образование, което няма нищо общо със сферата на медиите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Земетресение в Девин

Връщат светофарите с таймер

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

Кой има имен ден днес, 29 март, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Земетресение в Девин
Земетресение в Девин

Земетресение разлюля Девин малко след 8:30 часа тази сутрин. Трусът е бил с магнитуд 3.9 по скалата на Рихтер. ОЩЕ: Земетресение от 5,7 разлюля...