ВСС дебатира по препоръките на ЕК за съдебната реформа

792
ВСС дебатира по препоръките на ЕК за съдебната реформа
Снимка: БГНЕС

Седмица след доклада на Европейската комисия за съдебната реформа Висшият съдебен съвет (ВСС) дебатира по препоръките в него за работата на съдебния кадрови орган. За първи път заседанието на Съвета се председателства от служебния правосъден министър Мария Павлова.

Две седмици преди публикуването на доклада мнозинството в Съвета поиска наблюдението да падне. И тогава, и сега, говорител по темата беше основно Незабравка Стоева, която възрази на европейската констатация за липса на ефективност в борбата с корупцията с думите:

72% от българите искат евромониторингът над правосъдието ни да продължи

72% от българите смятат, че Механизмът за сътрудничество и проверка трябва да продължи да действа, показва тематично проучване на Евроб...

България не сме общество от престъпници. Не сме толкова корумпирани, така че постоянно да стои една оценка: "Няма резултати в борбата с корупцията".

На моменти разговорът между членовете на Съвета вдигаше сериозно градуса в залата. Началото постави Галя Георгиева, която се усъмни в източниците на информация на европейските експерти, въз основа на които се пишат заключенията. Тя видя влияние върху тях на бившия правосъден министър Христо Иванов и Съюза на съдиите в България, което пък провокира колегата ѝ Галина Карагьозова да нарече съмненията ѝ "чудовищни". В спор влязоха и главният прокурор Сотир Цацаров и членът на Висшия съдебен съвет Калин Калпакчиев, в резултат на който Цацаров напусна шумно залата и се върна едва в края на изказванията. Част от дебата за доклада на Европейската комисия (ЕК) беше и отношението на Висшия съдебен съвет към този механизъм за сътрудничество.

Преди време мнозинството от ВСС поиска този механизъм да отпадне, тъй като е неефективен. Днес главният прокурор формулира като реалистична цел това да се случи в края на мандата на комисията "Юнкер" и предупреди, че оставането му след това, може да се използва от определени личности като вътрешнополитически инструмент.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com