ВСС настоява пред Горанов за нужните средства за увеличение на заплатите на магистратите

3946
ВСС настоява пред Горанов за нужните средства за увеличение на заплатите на магистратите
Снимка: БГНЕС

Бюджетът на съдебната власт е самостоятелен, което е гаранция за независимостта на съдебната власт. Това се посочва в писмо на Висшия съдебен съвет (ВСС), изпратено до министъра на финансите Владислав Горанов. 

В него членовете на ВСС пишат, че подходът към ръста на възнагражденията на съдиите, прокурорите и следователите, е същият като за законодателната и изпълнителната власт. От 2012 г. досега обаче заплатите на магистратите са замразени, докато тези на другите две власти са индексирани няколко пъти. 

Сидеров пристигна във ВСС, за да бъде изслушан

Лидерът на Атака Волен Сидеров пристигна в сградата на Висшия съдебен съвет (ВСС) преди началото на заседанието на съвета и пожела да б...

От ВСС припомнят на Горанов, че от началото на годината заплатите в тяхната система е трябвало да бъдат увеличени с 12%, което е изисквало съответно и одобрение на 45,1 млн. лв. допълнителни разходи по бюджета на съдебната власт. Последното трябва да стане с постановление на Министерски съвет.

Припомняме, че през септември ВСС реши за нарастване на заплатите на магистратите с 12%. Актуализацията на възнагражденията е заложена в проекта на бюджет за 2016 г., изготвен от ВСС. Кадровиците искат 542,5 млн. лева бюджет, от тях 330,3 млн. лева за заплати, в които са планирани 12-те процента увеличение.

Владислав Горанов обаче не подкрепя увеличението, като мотивите му са, че не са планирани средства за увеличаване на доходите в заетите в бюджетната сфера. Финансовият министър тогава (в началото на годината) е предложил на ВСС да търсят вариант за решаване на проблема. 

От ВСС посочват в писмото си, че работят по оптимизиране работата на заетите в сектора, закривани са и съдилища, но в същото време размерът на несъбраните от НАП вземания са в размер на близо 35 млн. лв., информира БГНЕС.

Реформаторите внесоха предложение за явно гласуване във ВСС

Днес от Реформаторския блок внесохме предложение за изменение в Конституцията, с което искаме въвеждането на явно гласуване във ВСС. То...

“Несъбирането им е отказ държавата да изпълнява функциите си по обезпечаване бюджета на съдебната власт и лишава ВСС от възможността да намери вътрешни резерви за изпълнение на законоустановените си правомощия”, се казва още в писмото, разпространено от ВСС. 

От съвета предлагат диалог с Горанов, за да се намери решение на този проблем.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com