ВСС отказа да накаже Богдана Желявска, последната заместничка на Янева

2844
ВСС отказа да накаже Богдана Желявска, последната заместничка на Янева
Снимка: БГНЕС

Висшият съдебен съвет (ВСС) отказа да образува дисциплинарно производство срещу бившия заместник-председател на Софийски градски съд (СГС) Богдана Желявска.

Кадровият орган отказа да ѝ наложи каквото и да е наказание за нарушенията, установени след проверка на 12 от членовете на съветата в Софийския градски съд. 14 от членовете на ВСС подкрепиха предложението, а 6-ма бяха "против". Общо гласуваха 20, предаде БГНЕС.

Михнева: Ченалова е записала разговорите с Янева с микрофон от службите

Румяна Ченалова е записала разговорите си с Владимира Янева с микрофон, даден й от службите. Това заяви журналистът Маргарита Михнева п...

Предложението, което съставът на ВСС гласува по време на днешното си заседание беше, че Богдана Желявска не е извършила нарушение на Закона за съдебната власт.

Вносители на предложението да не се образува дисциплинарно производство срещу бившия зам.-председател на СГС са представляващият ВСС Димитър Узунов и Румен Боев.

Кадровият орган реши да спре и дисциплинарното производство срещу бившия шеф на СГС Владимира Янева, предаде Topnovini.bg. Причината за спирането на дисциплинарката на Янева за лошо управление на градския съд е, че не е приключило наказателното производство срещу нея по делото " Червеи".

В края на февруари 2015 г. ВСС образува дисциплинарно производство срещу Янева и Желявска. Владимира Янева бе отстранена заради започнало разследване срещу нея по скандала "Червеи".

Независима експертиза: Записите от "Яневагейт" не са манипулирани

Записите от разговорите на бившите съдийки Янева и Ченалова, станали известни като "двете каки", не са били манипулирани. Това сочат ре...

Срещу Желявска беше образувано дисциплинарно производство заради проблемите със случайното разпределение на делата. То започна по предложение на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов и правосъдния министър Христо Иванов. За членове на дисциплинарния състав бяха избрани Камен Иванов, Димитър Узунов и Румен Боев. С два на един гласа (Узунов и Боев срещу Иванов) съставът предложи на съвета Желявска да не бъде наказвана.

На 25 март 2015 г. ВСС прие единодушно оставката на Желявска в качеството й на зам.-председател на СГС. Тя поиска да бъде освободена от длъжността, след което Висшият съдебен гласува гласува оставката й, като 19 бяха за, нито един против и нито един въздържал се. Седмица по-рано председател на СГС Владимир Йорданов отне правомощията на Желявска и на другата заместничка на съда Петя Крънчева. Преди това оставки подадоха съдиите Николай Димов и Иво Дачев. Тогава председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов призова цялото ръководство на СГС да подаде оставки.  

Богдана Желявска беше последната от заместниците на Янева, която подаде оставка.

Имаме нарушения, нямаме нарушител. Така председателят на ВКС Лозан Панов обобщи решението на 14 от членовете на Висшия съдебен съвет да амнистират Богдана Желявска, съобщава "Правен свят".

Ченалова: Всичко в записа от днес е вярно

Всичко в разпорстранените днес записи е вярно. Това каза бившият съдия в Софийски градски съд Румяна Ченалова, която около 10:00 часа т...

В края на 2014 г. съдии от СГС и СРС поискаха да бъдат изслушани от кадровия орган заради лошото управление на градския съд. Избухна и скандалът с делото "Белведере" и Румяна Ченалова. По същото време стана ясно, че в отсъствието на Желявска съдебни помощници разпределят делата, а после тя се е подписвала под протоколите без да е проследила жребия. Съдиите-членове на ВСС влязоха в градския съд да извършат проверка и изготвиха доклад с констатирани нарушения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com