ВСС: Ситнилски прави неверни и тенденциозни изявления

14153
ВСС: Ситнилски прави неверни и тенденциозни изявления
Снимка: БГНЕС

Висшият съдебен съвет заявява, че изявленията на Камен Ситнилски са неверни и тенденциозни. Те нанасят вреди не само на публичния образ на органа, но и на цялата съдебна система и на всеки магистрат. Това се казва в съобщение разпространено от пресцентъра на Висшият съдебен съвет, предаде БГНЕС.

Повод е телевизионно интервю, излъчено на 25.03.2014г. по BTV, което дисциплинарно освободеният от длъжност член на Висшия съдебен съвет е дал. В него, казват от ВСС, се отправя публични обвинения, че Висшият съдебен съвет е нестабилен, че членовете на съвета "гласуват не благодарение на свободно избраната си воля" и в дейността си "възприемат указания на чужди на съдебната система лица". "Тези твърдения уронват авторитета на Висшия съдебен съвет и поставят под съмнение независимостта на съдебната власт в България", се казва в съобщението и се посочва, че те са неверни и тенденциозни.

"Дейността на Висшия съдебен съвет е публична и прозрачна. Остро възразяваме срещу всеки опит тя да бъде свързана със задкулисие или с нерегламентирани зависимости. Подобни внушения са изключително опасни не само за стабилността на съдебната власт , но подкопават и устоите на държавността", посочват от ВСС.

В същото време Върховният административен съд (ВАС) остави без уважение искането на Камен Ситнилски за спиране на изпълнението на решението на Висшия съдебен съвет (ВСС), с което той дисциплинарно бе освободен от длъжност, предаде БГНЕС.

Определението все още не е окончателно и подлежи на обжалване пред петчленен състав на ВСС в 7-дневен срок. Съобщението на съда e от днес, след като вчера Камен Ситнилски подаде жалба срещу решението на ВСС. В нея той иска и спиране на изпълнението на решението на кадровиците от 13 март. В жалбата си, уволненият член на ВСС посочва: "Ограниченията, които търпя в хода на дисциплинарното производство (отстранен съм от длъжност за максимално допустимия от закона срок) надхвърлят необходимото за осъществяване на правосъдието и засягат конституционно защитени права и ценности (чл. 48, ал. 1 от Конституцията и всички свързани с това право други права, напр. чл. 52 от Конституцията) и ми причиняват значителни вреди".

ВАС обаче в закрито заседания оставя без уважение това искане. Магистратите припомнят, че съдът спира изпълнението, ако то би могло да причини на оспорващия значителна или трудно поправима вреда.

В случая Ситнилски "не обоснова наличие на такава, различна от неблагоприятните последици, които настъпват за всеки магистрат, комуто е наложено дисциплинарно наказание "дисциплинарно освобождаване от длъжност". Те посочват, че въпросите дали в хода на дисциплинарното производство са нарушени конституционните му права ще бъдат разгледани по същество при преценката на административния акт, съгласно основанията за оспорване. "Ограниченията, които жалбоподателят твърди, че е претърпял в хода на дисциплинарното производство, нямат отношение към настоящия момент, когато това производство е приключило с решение на ВСС", казват административните съдии.

"В случая общественият интерес налага в работата на кадровия орган на съдебната власт да не участва магистрат, комуто е наложено най-тежкото дисциплинарно наказание до приключване на съдебното обжалване и с оглед на резултата по делото", заявяват още те и казват, че дисциплинарното наказание се смята за наложено от деня на съобщаването на лицето на решението на Висшия съдебен съвет. Жалбата не спира изпълнението, освен ако Върховния административен съд реши друго, но доказателствената тежест за това пада върху него, а Ситнилски не е доказал предпоставките за това.

Припомняме, че Ситнилски, бивш заместник главен прокурор и член на ВСС от прокурорската квота, бе уволнен за уронване на престижа на съдебната власт. Решението за освобождаването му бе взето с 16 гласа "за", 5 "против" и трима въздържали се на 13 март. Така Висшият съдебен съвет уволни свой член за първи път в 23-годишната си история.

Ситнилски: Двама от ВСС имат неправомерно допуск до класифицирана информация

Винаги съм се придържал към закона, затова не съм бил удобен. Не искам хората да мислят, че аз трябва да съм център на вниманието. Тр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com