Втори протест срещу хидрофракинга

10321
Втори протест срещу хидрофракинга

Втори протест срещу добива на шистов газ чрез технологията хидрофракинг ще се състои на 12 декември от 8.30 ч. пред входа на хотел "Шератон", предаде БГНЕС.

Въпреки огласената от Европейския парламент резолюция от 21 ноември т.г., която потвърди още веднъж всички причини, поради които искахме налагането на спешна забрана върху технологията хидрофракинг у нас. Въпреки съществуващата в момента забрана, сме свидетели на изключително дръзка и нагла лобистка проява, спонсорирана от "Шеврон", "Мелроуз", Посолството на Великобритания у нас ..., която няма как да остане без реакция, заявяват организаторите на протеста.

С общи усилия в началото на годината извоювахме налагането от Българския парламент на безсрочна забрана върху използването на технологията хидрофракинг при добива на шистов газ. Преди дни премиерът Борисов потвърди, че отмяната на мораториума за шистовия газ не стои на дневен ред, докато не бъде изобретена нова, безвредна технология, която безрезервно, "с две ръце" да бъде приета от всички, загрижени за природата на България.

Затова - в условията на така действащата безсрочна забрана - е толкова голямо и изумлението ни от факта, че Българският енергиен форум организира в залите на петзвездния хотел Шератон събитие, промотиращо добива на шистов газ, и то под патронажа на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

И, ако присъствието сред спонсорите на събитието на компании като скандално известната "Шеврон" е обяснимо, то за нас е непонятно и във висша степен неприемливо участието на председателите на Комисията по околната среда и водите - Искра Михайлова, и на Комисията за добри практики, - Диан Червенкондев. Какво е логичното обяснение за това присъствие на председателите на двете парламентарни комисии? В качеството си на какви се появяват на подобен спорен форум министър, депутати и евродепутати?

В крайна сметка подобно шизофренно отношение от страна на държавните институции към един и същ особено чувствителен за обществото ни въпрос, освен недоумение, буди основателно негодувание, заявяват протестиращите.

Затова ще излезем на протест пред хотела, приютил скандалния форум, и за сетен път ще изразим решимостта си да отстояваме наложената от Парламента Безсрочна Забрана върху проучването и добива на шистов газ у нас! Защото единствената технология за неговото извличане от земните недра понастоящем е разрушителният и вреден за околната среда метод хидравлично разбиване. Въпреки опитите обществото да бъде заблудено, че съществуват и други високоефективни и безопасни методи за добив на газ от шисти, такива към настоящия момент просто няма. Напротив данните за вредите от него растат лавинообразно.

Нека заявим на висок глас своето категорично НЕ! на хидрофракинга! Вярваме, че ще бъдем чути и разбрани правилно от участниците във форума и всички останали компании, които смятат, че скоро ще могат да пренесат вандалските си методи за добив на шистов газ на българска територия... Това, че сме бедни, не означава, че сме за продан! Надяваме се с края на тази година да приключат и опитите за въвеждане на хидрофракинга у нас. За да не се налага да посрещаме новата година, когато ще отбележим и годишнината от последния грандиозен наш протест, събрал повече от 6000 души в цялата страна, с още по-масов и не толкова мирен и ведър протест!

Припомняме, че десетина души се събраха пред столичен хотел на първия им протест, където се организира двудневна енергийна конференция, един от спонсорите, на който е Шеврон. Недоволството си срещу американската компания гражданите изразиха с плакати, призоваващи компанията да прекрати работата си в България.

През цялото време се опитват да ни обяснят, че тази технология е безопасна, пренебрегвайки дори резолюцията на Европейския парламент, която излезе с еднозначна констатация, информира една от протестиращите Мария Христова. Нейните изводи бяха не по различни от нашите – хидрофракингът е спорна технология, замърсява, допълни тя. "Имаме забрана - нито е паднала, нито има тенденция да падне, защото България отговаря на най-критичните условия, за които тази забрана задължително трябва да продължи да съществува", коментира Мария Христова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество