Външно с остра позиция за сравнението на България с Русия от македонския премиер

1817
Външно с остра позиция за сравнението на България с Русия от македонския премиер
Снимка: БГНЕС

Министерството на външните работи определя като недопустимо заявяването на загриженост за основните права на дадена общност да бъде използвано като претекст за необосновани и язвителни нападки към държава член на Европейския съюз. Това става ясно от позиция на ведомството, изпратена до медиите.

Тя е по повод изказване на премиера на РС Македония Димитър Ковачевски заяви, че дискурсът, използван от България към Северна Македония е много подобен на дискурса, използван от Руската федерация към Украйна.

"Изявлението на премиера на РСМ за пореден път ясно показва реалното отношение на Скопие към основни ценности на Европейския съюз (ЕС) и отхвърлянето на правото да се реагира на съществуващите дефицити", се казва в позицията.

"Европейската перспектива на РСМ минава през стриктно придържане към европейския механизъм, създаден през юли 2022 г. Опитите за отклоняване на общественото внимание от липсата на воля за изпълнение на поетите ангажименти не са продуктивни и се разминават с декларираното от Скопие желание за изграждане на добросъседски отношения", пишат от МВнР. Още: Реакция в парламента, след като Ковачевски сравни България с Русия

"От ведомството заявяват, че особено притеснително в изявлението на министър-председателя Ковачевски е внушението, че ако РСМ не продължи пътя си на преговори за присъединяване към ЕС, това би имало отрицателно въздействие върху Албания. България последователно подкрепя европейската интеграция на всички държави в Западните Балкани въз основа на собствените им заслуги. За разлика от РСМ, Албания пълноценно е отворила присъединителните преговори и скоростта, с която ще напредва, зависи единствено от нейния напредък в процеса на реформи", се казва още в позицията. 

"Призоваваме властите в Скопие да покажат политически кураж и да започнат да изпълняват ангажиментите, които са поели пред всички държави членки на ЕС, за да завършат фазата на отваряне на присъединителните преговори. Отговорността за европейското бъдеще на Северна Македония е в собствените й ръце", допълват от Външно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Промените в Закона за хазарта: Защо сега и кой всъщност печели?

Обучителният център на BILLA в София отваря врати за посетители

Съдилищата не искат да гледат дела срещу кадруването в държавните фирми

Укрепват подпорната стената, която рухна на АМ "Струма" (СНИМКИ)

Теглят номерата на машините за удостоверяване на вота 2 в 1

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com