Въпреки облаците, наблюдавахме частично слънчево затъмнение

12002
Въпреки облаците, наблюдавахме частично слънчево затъмнение
Снимка: БГНЕС

Днес голяма част от света стана свидетел на първото пълно слънчево затъмнение от 1999 г. То можеше да бъде наблюдавано частично и в България. Ето какво се случи:

Стотици любители на астрономията се събраха в двора на Астрономическата обсерватория в Борисовата градина.

Утре - последното слънчево затъмнение за 2013

Утре (03.11 – б.р.) ще настъпи последното слънчево затъмнение за тази 2012. То ще може да се наблюдава от жителите на Южна Европа...

Засенчването на слънчевия диск от Луната бе видимо само частично от територията на България и по-голямата част от Европа. Затова пък телескопи бяха изнесени в цялата страна на открити пространства и хиляди хора наблюдаваха единственото за годината слънчево затъмнение.

За София частичното затъмнение започна в 10:42 часа и продължи 2 часа и 16 минути. По време на максималната фаза- в 11:49 часа и 5 секунди, близо 53% от слънчевия диск бе покрит от Луната. Това стана ясно от поясненията на учените, предаде БГНЕС.

В двора на Астрономическата обсерватория в Борисовата градина, за да наблюдават явлението преподавателите от обсерваторията, бяха извадили на двора два телескопа и специални учила, десетки софиянци дойдоха с лични защитни маски и фотоапарати.

Днес ще наблюдаваме, първото за 2015 г., слънчево затъмнение

Днес ще можем да наблюдаваме едно от най-чаканите астрономически събития на годината - първото за 2015 г. слънчево затъмнение. Слънцето...

Десетки ученици дойдоха, за да наблюдават частичното слънчево затъмнение в Ямбол, предаде Радио "Фокус". Наблюдението беше организирано от астрономическата обсерватория в Ямбол в двора на МГ „Атанас Радев”.

Слънчевото затъмнение в Ямбол започна в 10 часа и 48 минути. В 11,55 часа беше максималното закриване на слънчевия диск от Луната - 49 на сто, а краят на явлението настъпи в 13,02 часа. Независимо от преобладаващото облачно време, затъмнението все пак можеше да се види.

Десетки пловдивчани наблюдаваха частичното слънчево затъмнение, което започна в 10.41 часа, през телескоп разположен в двора на университета.

Съоръжението, на което имаше поставен специален филтър, който да предпазва очите, бе осигурено от Факултета по физика и инженерни технологии. Освен на студенти и преподавателите, слънчевото затъмнение предизвика любопитството и на много граждани, които дойдоха, за да проследят частичното закриване на слънчевия диск. Чрез по-голям телескоп и проекция върху лист хартия събралите се наблюдаваха красивото явление без риск за зрението си. На място имаше и хора, които гледаха със специални очила, запазени от последното пълно слънчево затъмнение, което се наблюдава в България през 1999 година.

От България ще можем да наблюдаваме частично слънчево затъмнение

Частично слънчево затъмнение ще може да се наблюдава от България на 20 март. Това каза Никола Петров – директор на Националната а...

Слънчевото затъмнение достигна максималната си фаза над Благоевград предиобяд. Това се случи точно в 11 часа 47 минути и 51 секунди.

Не се наблюдаваше сериозен интерес от страна на благоевградчани към уникалното астрономическо явление, не бе отчетена сериозна промяна в дневната светлина. Не липсваха и ентусиасти, които са подготвени предварително за наблюдението на това уникално астрономическо явление.

Пълната фаза на затъмнението е видима само от северната част на Атлантическия океан, Фарьорските острови и архипелага Шпицберген. Най-доброто място за наблюдение (където затъмнението ще продължи най-дълго) е в океана, на около 260 км северно от Фарьорските острови. Максималната продължителност на пълната фаза, наблюдавана от там, беше 2 минути и 46,9 секунди.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com