Във Видин хората не обръщат особено внимание на денталното си здраве

13596
Във Видин хората не обръщат особено внимание на денталното си здраве
Снимка: Thinkstock/ Guliver

„Причините за това са много. Като се започне от ниска обща култура, това е сфера, в която трябва да се работи още от ранна детска възраст в детските градини, след това и в училищата”, коментира д-р Татяна Тошева, председател на “Български зъболекарски съюз” за регион Видин.

Същото мнение споделят както нейни колеги, така и пациенти.

Утре откриват туристическия сезон във Видин

На 21 март ще бъде открит туристическият сезон с обиколка на историческите и културни забележителности във Видин. Това съобщиха от...

„Проблем е, че в последно време се увеличават и случаите на раково заболяване в устната кухина, като основен фактор за това е тютюнопушенето. Цигарите са истинския фактор на развитие на това заболяване в устната кухина и честотата му е наистина сериозна, защото ние сме на 8 място в света по това заболяване”обясни д-р Татяна Тошева. По думите й цената на зъболекарската услуга е доста ниска, в сравнение за същите услуги при зъболекар в другите градове, но вероятно тя е съобразена с икономическото положение в региона.

„Изключително важна е профилактиката при децата е това е начинът да предпазим нашите деца от заболявания на зъбите и устната кухина. За щастие има програмата, която работи в тази посока, това е програмата за профилактика от 0 до 18 години, която е в ход от вече три години. Хубавото е, че провеждат и мероприятия по обучение от колеги в училищата”, каза д-р Тошева, цитирана от Фокус.

Когато дълъг период от време пациентите не са посещавали дентален лекар, след това се появяват доста тежки и напреднали усложнения на кариеси при деца, а рискът един лекуван зъб да бъде загубен е много висок. „Идеята е да предпазват зъбите от поява и развитие на кариес. Моята препоръка към пациентите е да не чакат болката да бъде индикатор, че има проблем”, допълни д-р Татяна Тошева, председател на “Български зъболекарски съюз” – Видин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com