Въздухът в Пловдив е най-мръсен

6258
Въздухът в Пловдив е най-мръсен
Снимка: БГНЕС

Пловдив е рекордьорът по замърсяване на въздуха с фини прахови частици. Това сочат данните на гражданска организация от доброволци, които измерват чистотата на въздуха в страната - Airbg.info.

Данните показват, че града може да се "похвали" с 86 дни със запрашеност над нормата през отоплителния сезон. Ръководителят на групата Стефан Димитров обясни, че най-зле е била ситуацията на 27 декември 2017 г. и на 17 януари т.г.

Обсъждат качеството на въздуха на Европейски форум за екоиновации

На 5 и 6 февруари в София Тех Парк ще се проведе 21-ят Европейски форум за екоиновации. Той се организира съвместно от Генерална дирекц...

Много силно замърсяване има в Благоевград - където са измерени превишения на нормите в 98 дни, но от групата не са включили града в класациите, заради малкото си станции там - едва 11 към днешна дата.

Иванов посочи, че пикови стойности се отчитат обикновено вечер между 18:00 и 22:00 часа, като за градовете София, Пловдив, Благоевград и Варна те са около 30 пъти над нормата.

По думите му двете основни причини за замърсяванията са отоплението на твърдо гориво и автотрафика. "Този вид отопление и температурните инверсии през зимата са най-сериозния проблем на по-големите ни градове като София, Пловдив, Благоевград и Варна", обясни той.

"При отоплителен сезон от 160 дни, в около 70 дни е имало превишение на нормите в София. Най-зле е била ситуацията на 8, 26 и 27 януари, и 13 февруари", поясниха от инициативата.

20 мерки за по-чист въздух предлага бизнес сдружение в Пловдив

На 31 януари, сдружение „Бизнесът за Пловдив” организира обществено обсъждане на проблема с мръсния въздух в областния град...

От проекта се поясниха, че са стартирали в началото на 2017 година поради пълното информационно затъмнение за въздуха, който дишаме. "Статистиката сочи, че 7 милиона души по света умират заради заболявания, причинени от мръсния въздух", добавиха от там.

От организацията се договорят с МОСВ техните станции да правят измервания съвместно с Изпълнителната агенция "Околна среда". Данните от двете замервания показват малка разлика, което е доказателство за тяхната достоверност.

Днес те вече имат 630 измервателни уреди, разположени в цялата страна. За една година са направени около 42 млн. измервания на въздуха.

Официално: Частична забрана за коли и паркиране в центъра при мръсен въздух в София

Столичният общинският съвет (СОС) прие дългоочакваните мерки при замърсяване на въздуха. Това стана при разглеждане на новия механизъм ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com