WWF отбелязва годишнина от създаването на своя Спасителен мечешки отряд

1096
WWF отбелязва годишнина от създаването на своя Спасителен мечешки отряд
Снимка: iStock

На 1 декември WWF празнува втория рожден ден на своя Спасителен мечешки отряд, съобщиха от природозащитната организация. На тази дата през 2020 г. експерти сформираха отряд, който да реагира при сигнали за проблемни мечки и да допринася за намаляването на конфликти между хората и мечките в рисковите райони на Родопите, Рила, Пирин и Централна Стара планина. 

„Кафявите мечки в България са все по-склонни да променят териториалния си обхват заради негативно човешко влияние. Една от причините е лесният достъп до източници на храна, дължащ се на неправилното изхвърляне на отпадъци в селата. Веднъж изгубили страха си от човека и започнали да нанасят щети, те биват класифицирани като „проблемни“. Това увеличава потенциала за конфликта им с хората, както и риска от бракониерство. Нека не забравяме, че кафявата мечка е включена като приоритетен вид в Червената книга на България и незаконното ѝ убиване се третира като престъпление по Наказателния кодекс“, коментира старши експертът в програма „Опазване на видове“ във WWF Александър Дуцов.

WWF: Българското законодателство не защитава достатъчно категорично защитените видове

Контролните органи са регистрирали едва 2800 пострадали диви животни за пет години Природозащитната организация WWF изготви първото по...

Оттам припомнят съдбата на мечетата Хуба, Вихър и Горан, които преди година и половина бяха намерени осиротели, стресирани и уплашени в Родопите от екипа на Регионалната инспекция по околна среда и водите - Смолян. След кратък престой в Парка за мечки в Белица и с помощта на Министерството на околната среда и водите, те бяха изпратени за рехабилитация в специализирания център „Арктурос“ в Гърция. Там се възстановиха успешно и от пролетта се радват на свободата си в национален парк „Централен Балкан“.

В рамките на година Спасителният мечешки отряд е поставил 12 електропастира за предотвратяване на нападения от мечки над пчелини, малинови градини и домашни животни. Освен ограждане на мястото с проводник, пълният комплект електропастир включва още инсталирането на врати, мълниезащита, колове за заземяване, изолатори и конектори. 90% от всички електропастири са били поставени в парк „Централен Балкан“, на територията на общините Карлово, Троян, Габрово и Априлци, а останалите – в Западните Родопи, на територията на област Смолян. 

Експертите отделят специално внимание на това да разясняват на местните хора как да управляват изхвърлянето на отпадъци, за да не привличат мечки, как да обезопасят имота и градините си и т.н., посочват от организацията.

В помощ на туристите експертите поставят и информационни табели край всички хижи в Пирин с инструкции как да процедираме при среща с мечка и към кои институции да се обърнем, ако попаднем на малки мечета без майка.

WWF: Човечеството изхвърля 40% от храната си

Обемът на изхвърляната храна вече е достигнал около 40%, което изостря необходимостта от по-рационално използване на ресурсите на Земят...

Мечешкият отряд настоява и за промяна на глобите и наказанията за бракониери. Експерти на WWF участват в междуведомствената група за създаване на специализирано звено „Престъпления против природата“ към Министерство на външните работи, посочват от организацията. 

WWF ще отбележи рождения ден на отряда с тематично благотворително парти - "Стани космат" - любопитна комбинация от стендъп комедия, музика на живо и викторина със забавни въпроси, свързани с дивата природа. Средствата от партито ще отидат в подкрепа на теренната дейност на WWF и ще подпомогнат опазването на дома на дивите животни у нас.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Край на мандата на Соня Момчилова: СЕМ избира нов председател

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com