За 147-ми път - вечна памет на Апостола на свободата

2604
За 147-ми път - вечна памет на Апостола на свободата
Снимка: БГНЕС

В деня, в който отдаваме почит към Апостола на свободата – 19 февруари, Националният военноисторически музей (НВИМ) ще представи посланията на стотици деца от страната и от чужбина, както и тези на наследниците на Васил Левски – Христина Богданова и нейните деца Яна и Михаил, с които те участваха в кампанията. В същия ден в Музея за поредна година ще се проведе и образователната програма "Васил Левски – вчера и днес", предаде БГНЕС.

От НВИМ се похвалиха, че са получили много отговори на въпроса "Какво бих казал на Васил Левски, ако беше жив днес", лични и осъзнати за святото дело на Апостола обръщения, стихотворения, интервюта с него, персонални видеа и видеоклипове с участието на ученици от цели класове или групи в детски градини. Ценен подарък НВИМ получи и по поща – ръчно направена книга с посланията на ученици от различни класове и паралелки в едно училище.

Всички видеа и текстове ще бъдат представени на посетителите на Музея и представителите на медиите на 19 февруари. Те ще бъдат прожектирани на екран в експозицията на НВИМ през целия ден. След финала на кампанията получените предложения ще бъдат качени в онлайн платформа в интернет и достъпни за широката аудитория.

През целия ден в НВИМ ще се провежда образователната програма "Васил Левски – вчера и днес". Програмата представя неговите идеи и дело като нов етап в националноосвободителното движение, както и как той присъства в спомените на съвременниците си и какво е наследството, което ни е завещал.

Посетителите ще могат да видят и ценни експонати – косите на Левски, запазени от майка му, кръстчето, което е носил постоянно, тасчето за вода и личния му револвер, система "Гасер", М 1870.

Възпоменателната церемония пред Паметника на Васил Левски в София ще започне в 18:00 часа днес (19 февруари), а преди нея, от 17:00 часа в "Света София" ще се състои Архиерейска панихида. Какви промени на движението в София и какви мерки за сигурност се въвеждат - научете в този материал! В програмата пред паметника на Апостола ще участват актрисата Силвия Лулчева, вокална формация "Българските гласове" и Представителният гвардейски духов оркестър.

Встъпителни думи ще произнесе кметът на София Йорданка Фандъкова, ще говори и президентът Румен Радев и от писателката Здравка Евтимова. Ще участва и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Есето си, посветено на героя на България, ще прочете ученичката Михаела Дакова от 11-ти клас в Националния учебен комплекс по култура в Горна Баня.

Паметникът на Васил Левски в центъра на град София е сред първите паметници, издигнати след Освобождението в новата столица. Паметникът е разположен в близост до предполагаемото място на екзекуцията на Левски, на 18 февруари, 1873 година, тогава извън София. Плановете за изграждането му датират още от Освобождението през 1878 година, но поради лоша организация и липса на финансиране той е официално открит едва на 22 октомври 1895 година.

"Прочее, за паметника на Левски, започнат през есента на 1878 г., завършен окончателно към средата на 1891 г., а открит тържествено през 1895 г., е изразходена една сума от около 75,000 (бел. ред. - както навсякъде в цитирания текст, така и тук правописът е запазен - става дума вероятно за хиляди) лева златни, от които 40,000 лв. са дадени от държавата, над 30,000 лв. от Софийската община и останалата незначителна част събрана от волни помощи и дарения от общини, частни лица, учреждения и др.", пише в. "Марица".

Васил Левски е заловен на 27 декември 1872 година при Къкринското ханче. И до днес не е доказано кой е предателят на Апостола. Часове след залавянето му турците не са знаели кого точно са задържали. Апостола е отведен в София, където е изправен пред съд. Васил Левски изгражда защитата си на основите на правата на християните, според турския Хатихумаюн, за да не издаде някого и вътрешната революционна организация. Няколко пъти той заявявал, че е търсил законни пътища за изменение на живота в Османската империя. Левски се разграничава от дейността на Димитър Общи, който обира турската поща в Арабаконашкия проход, за да избегне криминални обвинения.

Смъртната присъда е издадена на 14 януари и е потвърдена на 21 януари 1873 година. Процесът завършва, а според историците, комисията, съдила Апостола, е иззела функциите на съд, което е недопустимо по законите на самата империя. 60 подсъдими са осъдени на затвор и заточение и двама са обесени — Димитър Общи и Васил Левски. Апостола увисва на бесилото на 18 февруари 1873 година, но традиционно датата се отбелязва на 19 - тогава той още не е навършил 36 години.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Времето утре - 24 април 2024 г.

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Спецов с коментар след случая със заплашения служител на НАП

Почина режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева

Звуците от Антарктида оживяват в интерактивна фотоизложба на Моста на влюбените на НДК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com