За да работиш в Lidl, трябва да обичаш динамиката

1357
За да работиш в Lidl, трябва да обичаш динамиката
Снимка: Лидл

Самият той започва в Lidl преди 14 години като регионален мениджър продажби. Няколко месеца работи в различни магазини в Германия, за да опознае всички задачи и предизвикателства. Днес е директор „Продажби и логистика“ за регионалното дружество в Равно поле и отговаря за 57 магазина в Западна и Централна България.

За работата в Lidl и какво е нужно за нея, може ли един касиер-продавач да стане ръководител и кое е най-ценното, което Lidl дава – разказва Чавдар Михайлов. 

Какво си спомняте от вашето обучение в Германия – къде се проведе и какво най-силно ви направи впечатление?

Обучението ми беше около 3-4 месеца. Работих в три магазина в различни градове в Германия. Идеята беше да мина през пълната палитра от предизвикателства. Задачите ми бяха като на касиер-продавачите – да обслужвам клиенти на каса, да подреждам стока, да опозная работните концепции.

Най-силно впечатление ми направи, че бях доста сигурен и убеден, че без много усилия ще се справя. Но не беше точно така. Lidl е изключително организирана компания. Всеки един процес е много добре оптимизиран и въпреки това много интензивно трябваше да работя над себе си, за да отговоря на нивото на колегите си. Но целият този опит беше изключително полезен за мен като човек и като професионалист.

Днес вече като директор „Продажби и логистика“, как бихте описали работата в магазин на Lidl?

Работата в нашите магазини е много динамична и преди всичко, екипна. Задачите са различни, като всеки има ясни правила и отговорности. Така например, „Мениджър Свежест“ се грижи за свежестта на плодовете и зеленчуци; „Майстор пекар“ пече хляб и хлебни изделия по няколко пъти на ден, за да си винаги пресни. Останалите задачи са обслужване на каса, подреждане на продуктите и тяхното добро представяне пред клиента. Работата е такава, че човек постоянно учи нещо ново и израства не само в професионален, но и в личен план – става по-организиран, учи се да приоритизира по-добре задачите си и най-важното – да бъде екипен играч, защото с общите усилия на целия екип се постигат най-добрите резултати.

Как изглежда идеалният кандидат за този тип работа?

Хора, които са любезни, контактни и мотивирани да работят в динамична среда. Не е нужно да имат предишен опит или специфични познания, защото предлагаме много добре структурирано обучение, с което ги подготвяме за работата.

Какво представлява тяхното обучение?

Лидл България с престижна ESG награда за стратегията си за устойчиво развитие

Лидл България е единствената компания от ритейл сектора у нас, отличена по време на първото издание на конкурса “ESG Awards&rdquo...

Обучението за касиер-продавач продължава 5 седмици и се състои от 5 модула – по 1 модул на седмица. Цялата теория се усвоява структурирано, с видеа и снимки през специална онлайн платформа. Едва след като знанията са усвоени на нужното ниво, системата допуска новия служител до следващото ниво. По този начин подсигуряваме добре обучени нови колеги. Едновременно с това всеки нов служител, още от първия ден, се въвежда в практическата част на работата от опитен обучаващ касиер-продавач. Той е и негов ментор – най-близкия му човек в компанията, на когото може да се довери от самото начало. Нашите обучаващи също са много добре подготвени за тази своя роля – познават всички дейности в магазините и минават през специални курсове за т.нар. „меки умения“.  

Може ли един касиер-продавач да стане ръководител, например? И какви са възможностите за развитие?

При нас над 70% от ръководителите в магазините са се развили отвътре. Настоящият Регионален мениджър продажби за Северозападна България, например, стартира като касиер-продавач. След това стана зам.-мениджър, впоследствие и мениджър филиал. А от 2017 г. досега ръководи 5 магазина и отговаря за над 100 служители. Чест пример е и мениджър филиал да се издигне до регионален мениджър продажби, а след това и до мениджър продажби и да отговаря за над 20 магазина. И това са само част от примерите, които показват, че в Lidl развитието се случва на практика и е част от ангажимента на компанията да се грижи за своите служители и да им помага да растат и да се развиват.

В момента за кои градове търсите хора за вашите магазини?

Най-вече в София. Тук и откриването на нови обекти е най-интензивно. Възможности има и в Пазарджик, Панагюрище и Севлиево, а за предстоящия зимен сезон нови колеги са добре дошли и в Самоков.

Над 3.7 млн. лева е стойността на спасената храна от Лидл България

Стойността на спасената храна от Лидл България и нейните клиенти се равнява на 3 711 630 лв. Данните са за период от две години - от ст...

Вие отговаряте и за складовата база в Равно поле, от където се зареждат магазините. Какво представлява работата там?

И тук, като при касиер-продавачите, не е нужен опит в сферата. Важно е да има желание и да не му тежи физическата работа. В складовата база имаме 3 основни отдела – прием стока, подготовка стока и изход стока. Колегите от „Прием стока“ приемат стоката от производителите, проверяват дали отговаря на нашите изисквания, след което я подреждат с машини по регалите. На ход след това идва най-многочисленият отдел, отговорен за подготовката на продуктите. Тяхната работа наподобява играта Лего. Колегите подготвят продуктите, които магазините са поръчали – за целта, с помощта на електрически колички, обикалят по регалите, взимат поръчаните продукти и ги подреждат на празни палета. На финала, колегите от „Изход стока“ планират и оптимизират доставките така, че да пристигнат без закъснение във всички наши магазини.

Работата е наистина динамична и е за всеки, който обича да бъде в движение и да поддържа добра форма чрез ежедневната си работа.

Кое е най-ценното, което работата в Lidl дава?

Професионализъм на много високо ниво и възможност за кариерно развитие.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com