За първи път ДАНС призна: Русия опитва да влияе, както на медиите и енергетиката, така и в изборите

8921
За първи път ДАНС призна: Русия опитва да влияе, както на медиите и енергетиката, така и в изборите
Снимка: iStock

Русия опитва да влияе пряко на процесите в енергетиката и в изборите, а пропагандата се развива чрез медии и редица организации.

Това са малка част от основните изводи от годишния доклад на ДАНС за изминалата 2021 година, видя Actualno.com. Българските специални служби за първи път отчитат мащабните опити на Русия за пряка намеса във вътрешните работи на страната във всякакви области. Докладът е бил одобрен от служебното правителство, а незасекретената част от него вече е и публична. 

"Като част от ЕС и НАТО, страната ни остава обект на системен разузнавателен интерес. През 2021 г. той е насочен основно към: политиката и ангажиментите на страната ни като член на НАТО и ЕС; специфика на отделни двустранни отношения; актуалните процеси в сектор „Сигурност“, в т.ч. превъоръжаването и модернизацията на Българската армия; процесите и субектите във вътрешнополитическата сфера, особено в контекста на множеството избори през 2021 г.; процеси в икономическата и социалната сфера; процеси и настроения в отделни общности в България; актуалното състояние на българските общности зад граница и други", пишат в доклада от ДАНС.

Уточнява се, че през втората половина на годината Руската федерация започва мащабна хибридна кампания за прекратяване разширяването на НАТО на изток и запазване на руското влияние в съседни държави:

"За целта се ангажира комплексен инструментариум, в т.ч. дипломация, военна сила, специални служби, икономически лостове и зависимости (основно в енергийната сфера), информационни пропагандни и дезинформационни кампании и кибератаки”, уточняват от службата относно средата на сигурност, в която е преминала миналата година.

Председателят на ДАНС Пламен Тончев

В документа има и специална част, в която пише, че на 24 февруари Русия е започнала военна инвазия срещу Украйна. Тя е описана като “безпрецедентна след Втората световна война агресия на територията на Европа”.

Войната в Украйна и отражението в България

Руската инвазия е подсилила единството на Европейския съюз и НАТО и решимостта за защитата на общите ценности и интереси и за намаляване на зависимостта от Русия в сферата на енергетиката и отбраната, които Москва активно използва в рамките на хибридния си инструментариум, казват от спецслужбите, а като по-съществени резултати при противодействието на рисковете и заплахите от дейността на чужди специални служби през 2021 г. могат да бъдат посочени: пресичане дейността на група български граждани, целенасочено и съзнателно поставили се в услуга на Руската федерация, за да ѝ служат, като шпиони.

Уточнено е също така, че опити за влияние и въздействие има в държавни, военни, образователни и религиозни институции, медиите, отбелязват контраразузнавачите в доклада си. Като особено внимание агентите обръщали на енергетиката. Имало и опити за придобиване на тайни на България и съюзниците от НАТО.

Неслучайно в доклада на ДАНС единствената спомената специално страна е Русия. Въпреки това контраразузнаването говори за дейност на няколко чужди разузнавателни служби на територията на страната. Като основна опасност са определени опитите да пренасят на наша територия специфични за държавата им вътрешни проблеми.

Вмешателство

Според доклада, с който Actualno.com детайлно се запозна, е описано, че е имало опити за намеса в изборите и директното вземане на политически решения, въпреки че ДАНС отново не назовава от коя държава или чужда служба са дошли тези опити. Намекнато е обаче, че това е Русия, тъй като в частта, свързана с противодействието на опитите на чуждите разузнавателни служби да оказват влияние в България, са описани единствено разкрити шпиони на Русия.

Особено внимание от контраразузнаването обръщат на разкритата в началото на 2021 г. група от петима бивши военни, които шпионираха в полза на Москва. В групата присъстваха имената на бившия военен разузнавател Иван Илиев, зам.-шефа на бюджетната дирекция на Министерството на отбраната полк. Петър Петров и на бившия шеф на секретното деловоство на парламента Любомир Медаров.

В този смисъл ДАНС отбелязва и пресичането на дейността на руски разузнававатели на територията на България. В доклада обаче не са включени случаите от 2022 г., включително и изгонването на 70 руски дипломати и служители на посолството. Причината е, че документът е само за 2021 г. При изгонването на дипломатите от екипа на бившия премиер Кирил Петков твърдяха, че в ДАНС е имало данни за тяхната дейност срещу България. По същата логика в доклада липсват и информациите, изнесени от бившето правителство, свързани с това как български публични фигури, сред които и политици, получават по 4000 лв. месечно, за да пропагандират в полза на Кремъл.

Антитероризъм и миграция

През 2021 г. не са получавани данни за подготовка на терористична атака на наша територия или срещу интересите ни извън пределите на страната, както и за оказване на логистична подкрепа на бойци терористи за подготовка на нападение, казват от ДАНС. Въпреки това съществуващата потенциална заплаха от терористичната дейност у нас произтича от възможно преминаване и/или установяване у нас на свързани с терористични структури лица, проникващи чрез мигрантските потоци. Не може да се изключи вероятността такива лица да се установят трайно в страната, с цел набиране на последователи, подготовка на нападение и разпространение на джихадистка пропаганда.

В резултат на проактивните действия на Агенцията, през 2021 г. със заповеди на председателя на ДАНС на 19 чужди граждани са наложени принудителни административни мерки за съпричастност към терористична дейност. Със същите мотиви и след съответните действия за проверка и анализ в информационния масив на нежеланите чужденци в Република България са включени 193 лица.

Дали и как български политици и политически партии имат участие в тези процеси ДАНС също уточнява:

През 2021 г. членове на български крайнодесни и крайнолеви структури и техни симпатизанти не са извършвали, планирали или изразявали намерения за осъществяване на терористични атаки у нас и зад граница. Не са установени техни връзки и контакти с терористични организации. Няма случаи на организирано насилие на етническа, религиозна, расова или идеологическа основа, което потвърждава тенденцията от последните години за намаляване на актовете на агресия от такива лица. Съответните организации са с малобройна членска маса, не намират широка подкрепа и съответно оказват слабо влияние в обществото.

По повод бежанците за съжаление през 2021 година се отчита, че миграционният натиск към България нараства над 3 пъти, сравнено с 2020 г. Сред причините за увеличението е обстановката в Афганистан и Близкия изток. Нарастващият миграционен поток води до запълване на местата за настаняване на чужденци. Задържаните незаконни мигранти, включително кандидатствалите и получили закрила у нас, продължават да не желаят трайно установяване в България.

Пандемията и фалшивите новини

Специално внимание в доклада си ДАНС обръща на опитите да бъде използвана пандемията от COVID-19 както чрез разпространение на фалшиви новини, така и пряко за дискредитиране на български и европейски институции.

“Отправяни са призиви за извършването на “граждански арести” и поддръжници на ваксинационните кампании и ограничителните мерки. През втората половина на 2021 г. е наблюдавана и значителна протестна активизация срещу противоепидемичните мерки”, пише в доклада на контраразузнаването.

С отпадането на част от противоепидемичните ограничения през 2021 г., се наблюдава известно нарастване на активността на крайнодесните формации у нас, отчита разузнаването. За разлика от структурите със сходна идеология и дейност в чужбина, българските крайнодесни формации използват относително по-ограничено пандемичната обстановка за пропагандни кампании. Провежданите мероприятия продължават да са свързани с отбелязването на годишнини и отдаването на почит на исторически събития и личности. Най-значимото събитие в календара на крайнодесните структури у нас през последните години - националистическото шествие „Луков марш“ - през 2021 г. е проведено въпреки забрана на Столична община, като участват около 100 души.

В този смисъл, казват от ДАНС, през изминалата година пропагандната дейност на крайнолевите и анархистки формации в България остава свързана предимно с изявления в социалните мрежи и интернет, насочени срещу политики на НАТО и САЩ.

Какво следва през 2022 година?

На финала на документът от 71 страници ДАНС уточняват и приоритетите за тази 2022 година, сред които са защита на икономическата и финансовата сигурност на държавата и на стратегически обекти и дейности; противодействие на деструктивни въздействия върху свързани с тях комуникационни и информационни системи, противодействие на чужди специални служби и посегателства, свързани с противоконституционна дейност и/или създаващи опасност за суверенитета, териториалната цялост на държавата и единството на нацията, противодействие на лица и групи, свързани с международен тероризъм и/или екстремизъм, защита от миграционни процеси с рисков потенциал за националната сигурност, както и противодействие на посегателства срещу Националната система за защита на класифицираната информация.

ДАНС ще съблюдава и за недопускане осъществяването на нерегламентирана международна търговия с оръжия и изделия или технологии с двойна употреба, както и производство, съхранение, разпространение и използване на оръжия за масово унищожение. Като специални приоритети през настоящата 2022 година разузнаването си поставя контраразузнавателно и информационно обезпечаване на процесите, свързани с руската военна инвазия в Украйна, и произтичащите от тях рискове за националната сигурност.

С целия доклад на ДАНС може да се запознаете ТУК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Какви са щетите от градушката в Садово и Първомай

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com