Забрана на магистратските съюзи да ползват европари ще има...засега

1582
Забрана на магистратските съюзи да ползват европари ще има...засега
Снимка: БГНЕС

Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за съдебната власт, които предвиждат забрана за финансиране на магистратските организации от чужди донори.

Вотът беше предшестван от липса на дебат, като текстовете бяха приети със 116 гласа "за", 52 "въздържал се" и 6 "против".

Борисов поръчва, ГЕРБ изпълнява: Без забраната магистратските съюзи да ползват европари

Да отпадне забраната магистратските организации да получават средства от еврофондовете. Това е поръчал премиерът Бойко Борисов на депут...

Срещу тези текстове се обявиха близо 20 организации. След заръка от главния прокурор Сотир Цацаров и премиерът Бойко Борисов, председателят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) обяви, че между първо и второ четене ще бъде внесена корекция и от забраната за финансиране ще бъдат изключени държави от Европейския съюз и от Европейското икономическо пространство. След прочитане на доклада на комисията в парламента днес, Кирилов повтори това намерение.

Проектът е внесен от депутатите от ГЕРБ и Обединени Патриоти в началото на юли и предвижда още възможност настоящите членове на съдебния съвет да се върнат на по-добри позиции в съдебната власт след края на мандата им през октомври. 

Народните представители приеха и отстраняване от длъжност на магистрати във всички случаи на обвинение за тежко умишлено престъпление от общ характер.

Според промените всички магистрати, а не само новоназначените, трябва да подават декларация, в която да се разкриват техните дейности и членства, което цели да се гарантира независимостта и равнопоставеността на магистратите.

И Асоциацията на прокурорите поиска отхвърляне на промените в ЗСВ

И Асоциацията на прокурорите излезе с отрицателно становище по внесения проект за промени в Закона за съдебната власт по отношение на о...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com