Забраняват отглеждането на норки в България

3603
Забраняват отглеждането на норки в България
Снимка: БГНЕС

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) забранява вноса и развъждането на норки заради вредата върху биоразнообразието, съобщиха от пресцентъра на министерството. Заповедта на министър Борислав Сандов е публикувана на интернет страницата на МОСВ. Стандартната процедура е общественото обсъждане да бъде един месец - до 10 май.

Заповедта предвижда забрана на вноса и развъждането на вида американска норка (визон, Neovison vison) на територията на България. Основание са текстове от Закона за биологичното разнообразие, според които със заповед министърът може да забрани „вноса, развъждането и отглеждането на неместни животински, растителни и гъбни видове, включително подвидове и вариетети, ако случайното им освобождаване в дивата природа ще застраши съществуването на местни видове от дивата флора, фауна и микота“, отбелязват в."Сега".

Целта е редуциране на общия брой норки чрез забрана на вноса и размножаването, за да се ограничи рискът от изпускане в природата и да се намали пряката заплаха за биологичното разнообразие в България.

Фермите за норки у нас били незаконни

Фермите за добив на ценни кожи от норки са в нарушение на действащите законови норми, стана ясно от проведена кръгла маса по инициатива...

Според наблюденията на специалистите по биоразнообразие има сериозен риск от навлизане и бързо разпространение на популацията от фермите за норки в околната среда, обясняват от МОСВ. Трайното установяване измества местни видове и най-вече унищожава защитени видове бозайници, птици, влечуги и др. Има риск и за стопанската дейност на рибовъдни стопанства, разпространяват се зоонози, включително и коронавируси.

В периода 2018-21 г. в Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) - Стара Загора са получени 5 сигнала за избягали животни от фермата за норки към близките села Маджерито и Загоре, Стара Загора.

Министър Борислав Сандов мотивира забраната и с данни от мониторинга на Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към Българската академия на науките (ИБЕИ-БАН), според които в периода 01.08.2017-11.03.2019 има общо 108 избягали норки, от които 27 са открити в дивата природа, включително два случая в НАТУРА 2000 зоната BG0000425 „Река Сазлийка”. Най-голям брой избягали индивиди – 72%, са регистрирани в края на зимата и началото на пролетта, което съвпада с първия период на размножаване на норките. Изводите сочат, че в района на селата има стабилна популация на американска норка.

Поради силното си отрицателно въздействие върху биоразнообразието и екосистемите, както и върху икономиката в Европа, видът е включен от учените под №19 в списъка на 100-те най-опасни инвазивни чужди видове в Европа, както и на приоритетните инвазивни чужди видове за България.

Борислав Сандов: Планът за възстановяване и устойчивост трябва да обедини коалицията

Вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов заяви, че няма нищо ново и нищо скрито в Плана за възстановяване и ...

В 24 страни в ЕС е регистрирано наличието на американски норки в дивата природа след изпускане от животновъдни обекти. А в 19 държави вече са установени устойчиви популации. Избягалите норки са изместили популациите на силно застрашената европейска норка и са допринесли за изчезването на критично застрашени европейски видове животни.

През последните 20 години в ЕС са въведени забрани за добив на ценни кожи от животни, включително и американска норка, в редица страни - Великобритания, Австрия, Нидерландия, Словения, Хърватия, Чехия, Италия, Франция, Словакия, Унгария, Люксембург и Белгия. Забрана за отглеждане на норки и животни за ценни кожи има на практика и в Германия, Швеция и Швейцария, където изискванията за условията за отглеждане, настаняване, хуманно отношение и др. са толкова завишени, че няма икономическа ефективност от тези ферми. Извън ЕС забрана за отглеждане на животни за ценните им кожи е въведена в Сърбия, Босна и Херцеговина, Северна Македония, Израел, Нова Зеландия, някои части от САЩ и Канада, пишат от министерството.

Neovison vison

Американската норка (Neovison vison) е хищен вид с естествен ареал в Северна Америка. Поради ценната си кожа е изкуствено отглеждана във ферми и вследствие на това е въведена (умишлено или случайно) в много страни по света, където впоследствие установява свои популации в природата.

Видът, освен много агресивен хищник, е и силно приспособим конкурент с отрицателно въздействие върху местните видове птици, гризачи, земноводни и водни (риби, раци) организми, и нанася сериозни щети на птицевъдството и рибовъдството, отбелязват от министерството на околната среда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com