Задържаха компютърен спец за SMS-ите и имейлите, разклатили банковата система

35357
Задържаха компютърен спец за SMS-ите и имейлите, разклатили банковата система

Компютърен специалист е бил задържан във връзка с пускането на анонимни SMS-и с препоръка да се теглят пари от Първа инвестиционна банка, съобщи Сашо Диков в ефира на Нова тв.

Има задържан, разпространявал имейли със спекулативна информация относно състоянието на банките в България. Мъжът е от София, но е арестуван в Русе, съобщи пък bTV.

БСП: Настояваме до утре БНБ да представи конкретен план

Настояваме до утре БНБ да представи конкретен план. Предизвиканите проблеми в банковия сектор да не се използват за политически игри,...

В момента се установява кой е поръчителят. Задържаният се занимава с компютри.

Чрез профила си във Фейсбук и чрез клип, качен в YouTube, лицето е публикувало информация, съдържаща злонамерена атака срещу голяма българска банка и призиви за сваляне на валутния борд.

В ДАНС продължава проверката на опитите за дестабилизиране на банковата система и снемането на обяснения на граждани във връзка с получени съобщения – SMS или имейл, съдържащи невярна негативна информация за състоянието на български банки.

Към 16,30 ч днес арестант бе доведен пред сградата на полицията в Русе от барети с качулки. Лицето на задържания също беше скрито. Появиха се жената и синът на Венцислав Ангелов-Чикагото, известен с криминалното си минало, а сега кандидат-лидер на партия. Синът му е Йордан Бонев - лидерът на Национално движение "Свобода", което нашумя около Бисер Миланов-Петното. Дойде и един от съратниците на Чикагото. Те обясниха, че Венцислав Ангелов е бил арестуван в 16 ч, нямат информация за обвинението, не била показана заповед за арест.

По думите им в профила на Чикагото във Фейсбук имало коментари относно банковата система. Официално нито полиция, нито прокуратура, нито ДАНС дават някакво обяснение, нито коментират ареста.

БНБ: Политическите лидери да ограничат говоренето на тема банки

Българската народна банка още веднъж се обръща към всички политически лидери с апел да ограничат своето публично говорене на тема бан...

По-рано през деня се проведе среща между главния прокурор Сотир Цацаров, министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев и председателя на Държавната агенция ”Национална сигурност” (ДАНС) Владимир Писанчев. От нея стана ясно, че МВР, ДАНС и прокуратурата работят по конкретни сигнали за хора, за които се смята, че участват в опитите за дестабилизация на банковата система.

Все още няма задържани, но има конкретна насока за това кои са източниците на имейлите и SMS-те, карали хората вчера да теглят пари от определена банка, съобщи БНР. Според БГНЕС по време на разговорите са били набелязани и конкретни действия, които ще бъдат предприети от страна на прокуратурата.

Работи се и срещу конкретни лица и сайтове, участващи в опитите за дестабилизация на страната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com