Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Захариева обеща реакция на сръбския конкурс за "български кланета"

30 април 2018, 11:30 часа • 1894 прочитания

Срещата ЕС-Западни Балкани в София на 17 май ще се състои и не се съмнявам, че тя ще бъде успешна. Това заяви външният министър Екатерина Захариева.

Според нея е нормално да има голямо внимание върху този форум, защото той се провежда за пръв път от повече от десетилетие. "Срещата ще даде ясна перспектива на нашите приятели от Западните Балкани за тяхното членство в ЕС, макар че тази среща няма за цел разширяване", каза по БНТ Захариева.

Тя е категорична, че среща ще има, декларацията е готова, имаме потвърждение за съгласие. "Ако искаме да имаме проспериращ и стабилен ЕС, трябва да имаме сигурни Балкани", заяви външният министър и добави, че България иска прагматични решения от форума в София.

Захариева коментира и т.нар. конкурс за ученици на тема "българските кланета" в Сурдулица по време на Първата световна война, организиран от Сърбия, предаде БГНЕС.

"Това е един пример, че на Балканите вместо да гледаме напред, се връщаме назад", заяви тя. Външният министър посочи, че "нашето посолство в Белград не спи" и ще има реакция от българската страна.

Според нея е недопустимо да се внушава вина на българския народ. Тя смята, че по време на войните са причинени много нещастия и ние, българите, също може да извадим своите претенции. Но най-важното, според нея, е да гледаме напред.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес