Законопроект урежда правилата за възстановяване на неправомерна държавна помощ

1029
Законопроект урежда правилата за възстановяване на неправомерна държавна помощ
Снимка: БГНЕС

Министерският съвет одобри проект на нов Закон за държавните помощи, съобщи правителствената пресслужба.

Той премахва съществуващата нормативна празнота и въвежда национален механизъм за възстановяване на неправомерна и несъвместима държавна помощ, гласи съобщението. Целта е да се възстанови съществуващото пазарно положение преди предоставянето на помощта.

МС одобри проект на Закон за държавните помощи

Министерският съвет одобри проект на Закон за държавните помощи. Предложените промени ще подпомогнат администраторите на помощ и бене...

Промените въвеждат изискване администраторите на помощ да действат и да постигнат резултати в кратки срокове, така че пазарното състояние да се възстанови максимално бързо.

Въвежда се също механизъм за правна защита за конкурентите и други трети страни, засегнати от предоставянето на неправомерна държавна помощ или от други нарушения при предоставянето на държавни помощи.

Едновременно с това националните съдилища ще се подпомагат както чрез създаване на правна връзка между тях, така и от Европейската комисия и от Съда на Европейския съюз. По този начин ефективно ще се гарантира

законосъобразното прилагане на режима на държавните помощи и в контекста на модернизацията на режима от страна на Европейската комисия в периода 2012-2014 г.

Европейската заплаха заради заменките води до нов закон за държавната помощ

Темата със заменките на гори отново става актуална, тъй като правителството готви изцяло нов закон за държавните помощи. Причината се к...

С проекта се подобрява и процедурата за налагане на санкции за неизпълнение на законодателството по държавните помощи. Отговорна за това ще е Агенцията за държавна финансова инспекция. Очаква се това да подобри контрола при разходването на публичен ресурс и да въздейства дисциплиниращо в сектора, секазва в правителственото съобщение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com