Закриват 10 дома за хора с увреждания до 2021-а

8317
Закриват 10 дома за хора с увреждания до 2021-а
Снимка: БГНЕС

До края на 2021 г. ще закрием 10 специализирани институции за хора с увреждания. Пет от тях са домове за лица с умствена изостаналост, а останалите са за хора с психични разстройства. Това обяви заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова, цитирана от БГНЕС. На 1 октомври - Международния ден на възрастните хора тя посети дома за стари хора „Надежда“ в район „Илинден“.

До 1.01.2035 г. Около 5300 души трябва да бъдат изведени от 79 институции, които ще бъдат закрити.

Над 880 потребители се ползват от социалните услуги, предлагани в община Горна Оряховица

Изключително добре развита е и социалната политика на територията на община Горна Оряховица. В рамките на изминалия мандат социалните д...

А до края на 2025 г. домовете за стари хора ще бъдат реформирани и ще се промени механизма им на финансиране.

„Стартираме с 10 пилотни дома, които са в най-лошо битово състояние. Това са домове за хора с деменция и хора с увреждания. В почти всички случаи те са в извън населени места, в отдалечени села. Първият ангажимент, който сме поели е със средства от две оперативни програми, програмата „Региони в растеж“, малко над 43 млн. лв. и със средства от Европейския социален фонд около 280 млн. лв. да реформираме тези услуги като създадем нова, модерна и интегрирана здравно-социална услуга. Необходимо е не само жилищните и битови условия в тези домове да бъдат подобрени, но да се създаде и коренно различна грижа“, каза зам.министър Русинова. Според нея 800 души ще могат да ползват новосъздадените услуги, които ще се предоставят в партньорство с общините, като ще изискват тези домове да са в жилищни квартали и да са близко до болници.

„Другата ни амбиция е сериозно да развием и услугите в домашна среда. От началото на програмите „личен асистент“, „социален“ и домашен помощник“ в последните 10 години над 120 000 души са ги използвали. Тази година за първи път надградихме услугата на личните асистенти с т.нар. „Патронажна грижа за възрастни“ като идеята е в рамките до 2 часа на ден, отново през общински проекти, медицинско лице да посещава възрастни, самотно живеещи и хора с увреждания“, заяви още тя и добави, че в такава грижа ще могат да използват 13 000 души.

Русинова поясни, че в София набирането на заявки ще започне в началото на ноември. Тя обяви още, че до 2021 г. ще бъдат създадени 100 нови услуги в подкрепа на над 2200 лица с увреждания. Сред тях има дневни центрове за грижи за хора с психични страдания и интелектуални затруднения.

Болните и възрастните хора със специални потребности ще получат нов вид грижа

Медицинска грижа по домовете, е новата социална услуга, която ще бъде факт от есента в Бургас. Тя е предназначена за самотни хора, коит...

През 2021 г. ще бъде приета Карта на услугите. На базата на конкретните потребности във всяко населено място ще се решава дали да бъде създаден дом за възрастни или център за хора с умствени увреждания, деменция и пр., обеща Русинова и допълни, че от догодина се очаква повишаване на пенсиите с минимум 6%. Увеличението е заложено в бюджета за държавно обществено осигуряване и предстои да бъде гласувано от депутатите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Времето утре - 30 март 2024 г.

Признание от СЕМ: Не можем да контролираме рекламата на хазарт ефективно

Стоп на войната по пътищата: ЕС казва как може да се случи

Събарят незаконните сгради на Гайтански край яз. "Искър"

ЕРМ Запад обезопаси 508 електрически стълба и монтира 103 платформи за щъркели на територията на област Кюстендил

След случая "Върбакова": Какво можете да направите, за да се предпазите от кражба на имот?

АКФ: Съдия от кръга на Нотариуса е гледала дело на съпругата му (СНИМКИ)

Земетресение в Девин

Връщат светофарите с таймер

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com