Заместничката на Янева в СГС Петя Крънчева подава оставка

5786
Заместничката на Янева в СГС Петя Крънчева подава оставка

Заместник-председателят на Софийския градски съд (СГС) Петя Крънчева ще депозира днес оставката си във Висшия съдебен съвет (ВСС). За решението си тя е уведомила ръководството на СГС, съобщиха от съдебната институция.

Крънчева беше единствената заместничка на отстранения заради аферата „Червеи” председател на Софийски градски съд Владимира Янева.

Крънчева си направи отвод по делото срещу Владимира Янева

Съдия Петя Крънчева, която бе избрана от системата при публичното разпределение на делото срещу Владимира Янева си направи отвод. Но...

Имената на Янева и двете й заместнички - Петя Крънчева и Богдана Желявска, бяха замесени в скандалите за манипулиране на делата в съда, свързани с делата "КТБ" и "Белведере". Последвалите проверки установиха нарушения на случайния подбор и по двете дела. През март, след отстраняването на Янева, Желявска подаде оставка. С това от старото ръководството на съда остана само Крънчева. Последната не последва призива цялото ръководство на СГС да подаде оставка заради разкрити порочни практики в съда.

Делото „Червеи”, по което подсъдими са Янева и бившият шеф на Вътрешна сигурност в МВР Тодор Костадинов, се падна именно на Крънчева. На 10 юли тя обаче си направи отвод. В същия ден и вторият избран съдия Виолета Магдалинчева също направи също.

През април ВСС образува дисциплинарно производство срещу Крънчева. Предложението беше на председателя на ВКС Лозан Панов и беше свързано с доклада на ВСС от проверката в градския съд. В него бе констатирано, че Крънчева подала невярна информация в съвета за разпределените й дела.

Софийска градска прокуратура (СГП) предаде на съд Владимира Янева и Тодор Костадинов. Прокуратурата внесе обвинителен акт срещу бившия председател на Софийски градски съд Владимира Янева, за продължавано престъпление по служба и срещу Тодор Костадинов за продължавано документно престъпление, както и за компютърно престъпление.

За втори път: ВСС няма да закача Янева заради процедура

За втори път Висшият съдебен съвет отказа да образува дисциплинарно производство срещу бившия председател на Софийския градски съд (СГ...

Янева е обвинена за това, че в периода от 12 септември 2013 г. до 25 март 2014 г., като съдия и председател на СГС, два пъти е разрешила използване и два пъти е разрешила продължаване на експлоатацията на специални разузнавателни средства (СРС), което е в нарушение на Закона за СРС.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com