Крънчева си направи отвод по делото срещу Владимира Янева

7490
Крънчева си направи отвод по делото срещу Владимира Янева

Съдия Петя Крънчева, която бе избрана от системата при публичното разпределение на делото срещу Владимира Янева си направи отвод.

Новото публично разпределение ще бъде извършено днес в 14.00 часа в 12 кабинет, съобщиха от съда.

Вчера Софийска градска прокуратура предаде на съд Владимира Янева и Тодор Костадинов.

СГП внесе обвинителен акт срещу бившия председател на Софийски градски съд Владимира Янева, за продължавано престъпление по служба и срещу Тодор Костадинов за продължавано документно престъпление, както и за компютърно престъпление.

Владимира Янева е обвинена за това, че в периода от 12 септември 2013 г. до 25 март 2014 г., като съдия и председател на СГС, два пъти е разрешила използване и два пъти е разрешила продължаване на експлоатацията на специални разузнавателни средства /СРС/, което е в нарушение на Закона за СРС.

Крънчева бе заместничка на Янева. Освен това името й се свързва с редица нарушения. Преди време бе разкрито, че тя води дела с предварително подбрани съдебни заседатели.

Позицията, че в Наказателно отделение на СГС, водено от Крънчева, не е имало случайно разпределение на съдебни заседатели, се потвърждава от излезлия вече доклад на ВСС за проверката в Софийския градски съд (стр. 7). Срещу името на Крънчева, която все още е ръководен фактор в съда, в доклада пише още:

При извършена проверка на издаваните заповеди от ( бел. ред. – вече бившия) председател на СГС Владимира Янева и заместниците ѝ Петя Крънчева и Богдана Желявска (бел. ред. – също подала оставка), се установи, че по идентичен начин, без мотиви или без позоваване на предходна заповед, са определяни съдии, заместващи отсъстващ докладчик или член на въззивен състав.

Установи се, че има заповеди, включително такава на Петя Крънчева, в която е разпоредено определени искания и дела да се завеждат от деловодството на следващия от постъпването им ден.

Проверяващите са открили, че на съдия Крънчева е трябвало да са разпределени четири второинстанционни дела, ако се вярва на информацията от системата за разпределение. На 9 февруари тази година е било разпределено последното за деня второинстанционно стандартно дело, като е видно, че съдия Крънчева е с 0% такива дела от началото на годината. На 10 февруари тази година вече е видно, че към този момент съдия Петя Крънчева е вече с определени 40% за разпределение на съответния вид дела – от протокол за разпределение на второинстанционно стандартно дело с номер 550/2015. В протокола, който е подписан от самата Крънчева, е установено, че тя има 4 дела, приравнени на 10 дела към 100% индивидуален процент за разпределение. От приложената справка от деловодната система на СГС става ясно, че Крънчева не е поела нито едно второинстанционно дело.

Заключението на проверката специално за това колко второинстанционни дела са били разпределени на Крънчева сочи, че „е възможно да се манипулират изходните данни за разпределяне на делата от програмата Law Choice 4.0 и по този начин да бъде изключван от разпределение съдия, спрямо който привидно е постигнато разпределение на брой дела, надвищаващо разпределените до момента на останалите съдии, като в действителност не са разпределени никакви дела”. Всичко това „сочи, че във ВСС се подава недостоверна информация”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com