Започва националното честване Шипченска епопея

10494
Започва националното честване Шипченска епопея
Снимка: бгнес

На 21 август започва национално честване Шипченска епопея. Изложби, детски работилници и изложения на открито съпътстват програмата.

Организаторите от инициативния комитет, свързан с честванията, са се погрижили кулминационният 22 август да е изпълнен с атрактивни инициативи за малки и големи. През целия ден всеки, който се качи на Шипка ще може да съпреживее един ден на открито с посещение на бойните позиции с екскурзовод, да гледа тематични филми в мултимедийната зала на НПМ "Шипка – Бузлуджа", да разгледа изложбата "Паметници на признателността", да се преобрази с опълченски дрехи и да си направи снимка за спомен, а за най- малките е предвидена детска занимателна работилница.

Честването се провежда под патронажа на президента Росен Плевнелиев.

Основните събития за деня стартират с панихида в памет на загиналите на Соколски манастир и туристически походи. Освен състезанието по изкачване на стълби, в което участват ученици от цялата страна, тази година се организира и състезание по ориентиране, в което ще може да се включат и граждани. Още едно ново събитие в програмата са "живите картини", които НС "Единение" ще пресъздават на големия паркинг в подножието на върха и в които всеки, който има желание ще може да се включи. За историята, битките и победите, за върха, паметника и героичното минало ще говори в урок на открито доц. д-р Марко Златев, преподавател по военна история в Националния военен университет "Васил Левски". Както всяка година НД "Традиция" ще направят възстановка на събитията, а малко по-късно площадът в Габрово ще бъде огласен от Ансамбъла на въоръжените сили на Република България. Кулминационният ден ще завърши със заря – проверка с участието на Националната гвардейска част.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com