Започва тактическото учение с бойни стрелби "Шабла - 2023"

2526
Започва тактическото учение с бойни стрелби "Шабла - 2023"
Снимка: БГНЕС

От 5 до 9 юни 2023 г. на Зенитния полигон на Военновъздушните сили ще бъде проведено тактическото учение с международно участие „Шабла - 2023” с експериментални и съвместни бойни стрелби на формирования за противовъздушна отбрана от Българската армия и авиационни формирования от ВВС (ТУБС-„Шабла-2023“).

В продължение на четири дни Военновъздушните сили съвместно със Сухопътните войски, Военноморските сили и Съвместното командване на специалните операции ще усъвършенстват подготовката на формированията за участие в съвместна операция. Ще се водят интензивни стрелби с различни наземни и въздушни платформи по въздушни и надводни цели.

Разполагаме полигон на Българската армия в района на нос Шабла

Министерският съвет прие постановление за разполагане и функциониране на полигон на Българската армия в района на нос Шабла, съобщиха о...

Основна цел на учението е усъвършенстване на взаимодействието между формированията от Българската армия, участващи в съвместна групировка за провеждане на операция по осигуряване на въздушния и морския суверенитет на Република България при прикритие на държавната граница.

Освен да повишат способностите на зенитно-ракетните си войски, Военновъздушните сили имат за цел да усъвършенстват и действията на авиацията по унищожаване на въздушни и надводни цели. Бойната техника, с която българските ВВС участват в „Шабла - 2023”, включва зенитно-ракетните комплекси (ЗРК) С-300, С-125 „Нева”, С-75 „Волхов“,  2К12 „Куб” и преносим зенитно-ракетен комплекс (ПЗРК) „Стрела-2М“, а също и изтребителите МиГ-29, щурмоваците Су-25 и вертолетите Ми-17 и Ми-24.

Стрелбите въздух-въздух на изтребителите МиГ-29 ще са по парашутни мишени и ще се изпълняват с управляемото ракетно въоръжение. Самолетите Су-25 и вертолетите Ми-24 ще стрелят с ракетно и артилерийско въоръжение по надводни цели.

Формированията за противовъздушна отбрана на Сухопътните войски ще тренират своите професионални умения за поразяване на въздушни цели със зенитно-ракетни комплекси (ЗРК) „Оса-АКМ“, ЗУ-23-2 и ПЗРК „Стрела-2М“. Ракетните и артилерийските формирования ще извършат бойна стрелба с ракетен комплекс 9К79 „Точка“ и ще изпълнят огневи задачи с артилерийска материална част по надводни цели.

Военнослужещи от Сърбия ще участват в съвместни бойни стрелби на зенитен полигон "Шабла"

Министерският съвет прие решение, с което разрешава пребиваването на територията на Република България, с невоенен характер, на въоръже...

Военноморските сили ще осъществяват радиолокационен надзор и радиотехническо наблюдение с два брегови поста, контрол на корабоплаването с два кораба и ще изпълнят стрелба с ПЗРК „Стрела-2М“. С един вертолет и катер ВМС ще имат готовност за аварийно-спасително осигуряване на полетите на ВВС.

Едновременно с ТУБС „Шабла - 2023“ ще се проведат и съвместни бойни стрелби със зенитно-ракетни формирования и авиация от Въоръжените сили на Република Сърбия по единен график. В съвместните бойни стрелби разчетите от зенитно-ракетните формированията от Република Сърбия ще използват ЗРК С-125 „Нева” и 2К12 „Куб” на българските ВВС за изпълнение на задачи за въздействие по въздушни цели, имитирани със светещи парашутни мишени и радиоуправляема мишена. Авиационните им сили ще участват от летище Пловдив със самолети МиГ-29, които ще изпълняват бойни стрелби с различни типове авиационни ракети по светеща парашутна мишена и радиоуправляема мишена, имитиращи въздушен противник.

Над 1200 са военнослужещите от двете страни, участващи в съвместните бойни стрелби в рамките на ТУБС „Шабла-2-23“.

Стрелбите са  част от Плана за подготовката на Щаба на отбраната, Българската армия и структурите, пряко подчинени на министъра на отбраната, през 2023 година. Във връзка с тяхното провеждане Командването на ВВС информира, че за времето от 11.30 ч. на 4 юни до 11.30 ч. на 10 юни 2023 г. ще бъдат активирани опасни зони, намиращи се във въздушното пространство над Зенитния полигон на ВВС „Шабла“ и прилежащата му акватория и териториалното море – между нос Калиакра и нос Карталборун.

МО: Учението "Въздушен страж-2022" допринесе за усъвършенстване на способностите на личния състав на ВВС

В тактическото учение с бойни стрелби „Въздушен страж – 2022“, което завърши днес, 8 юни, на зенитния полигон „...

От „Морска администрация“ ще бъдат излъчени съобщения до мореплавателите – НАВИМ, за зоните „забранени за корабоплаване“ и зоните „опасни за корабоплаване“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Отменени полети до и от Виена на летище "София"

Предлагат бърза ликвидация на фирми без скорошна дейност и нает персонал

Най-важните новини за деня: 27 март 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com