Заради пропуск в системата шофьори не успяват да минат технически преглед

4195
Заради пропуск в системата шофьори не успяват да минат технически преглед
Снимка: Google Street View

Шофьори не успяват да минат с автомобилите си Годишен технически преглед (ГТП) заради пропуски в онлайн системата, която автоматично проверява за платен данък. Във Видинска област, например, шофьори с бележка за платен данък са връщани, тъй като системата не го отчита, заяви Тодор Желев, началник техническа експлоатация в Съюза на българските автомобилисти (СБА).

Дори полицаи са били върнати и прегледът на служебния им автомобил е бил прекратен. Оказало се е, че служебните коли трябва да се вписани в общината и да е отбелязано, че са освободени от данък, посочи председателят на Съюза във Видин Николай Николов.

Въпреки всички мерки, и тази година катастрофите по пътищата са повече от миналата

До 29 май тази година са настъпили 2 356 тежки пътнотранспортни произшествия със 185 загинали и 3044 ранени. През първите 5 месеца н...

Проблемите следват промяна в Наредбата за периодичните прегледи за проверка на техническата изправност на пътните превозни средства. Според изменения от месец май, т.г. служителите на пунктовете за технически прегледи вече нямат право да сканират квитанция за платен данък, когато системата не го отчита. Глобата за неспазване на наредбата е 1500 лева.

Системата обаче не винаги отчита, че данъкът е платен и продължава да показва възможност за сканиране на квитанция. От фирмата „Демакс“, която поддържа системата, са информирали СБА, че все още не са получили официални указания от „Автомобилна администрация“ да премахнат тази стъпка.

От Министерството на транспорта заявиха, че промяната в наредбата цели да спре минаването на технически преглед с фалшиви бележки или бележки за частично платен данък. Няма данни за пропуски в системата, а онлайн свързаността е факт от години, уточниха от ведомството, предаде Дарик.

В пунктове на СБА има случаи на шофьори, които имат бележка за платен данък, но не могат да минат на технически преглед с автомобилите си, тъй като онлайн системата ги отхвърля, обясни Тодор Желев: "До 20 май ние имахме опцията ръчно да приложим платения данък с холограмния стикер, като сканирахме данъка и въвеждахме номера на холограмния стикер и след това прегледът продължаваше. Но с изменението на наредбата от 20 май тази опция се изключва и при отказ на системата на "Демакс", че автомобилът няма платен данък, ние директно го връщаме. Нашите служители прекратяват прегледа, защото все пак и те подлежат на санкции".

Родните шофьори правят по 4 нарушения на скоростта в минута - двойно повече от миналата година

За времето от 06.00 часа до 16.00 часа в страната е имало 387 точки за контрол в операцията на „Пътна полиция“ „24 ча...

За случаи на върнати шофьори разказа председателят на СБА във Видин Николай Николов: "Имаме случаи с граждани, които имат платен данък, идват, показват ни бележката, но ние нямаме право да го пуснем. Лизинговите компании също, които имат повече автомобили. Там някой отразява, друг не, за съжаление. Аз не мога да знам къде е вината. Човекът ми показва, че е платено, системата казва, че не е. На кого да вярвам?! Идват хора с видимо истински бележки, системата не ги пуска, ние ги връщаме, те се сърдят. Има нещо дребно, което трябва да се доотработи".

Дори полицаи са били върнати и прегледът на служебния им автомобил е бил прекратен: "Идва автомобилът, който е освободен от данък, обаче системата изкисва да се сканира данъкът. И допреди да се измени наредбата ние сканирахме големия талон, на който се вижда, че автомобилът е служебен на полицията и колата след като е освободена може да премине технически преглед. Обаче сега ги връщаме и тях".

Оказало се е, че служебните коли трябва да се вписани в общината и да е отбелязано, че са освободени от данък, посочи председателят на съюза във Видин Николай Николов. Според него промяната улеснява работата на пунктовете за технически прегледи, стига системата да функционира гладко. Опцията в онлайн системата, която все още позволява сканиране на квитанция за платен данък, трябва да се премахне, добави Николов. От фирмата „Демакс“ са информирали СБА обаче, че все още не са получили официални указания от „Автомобилна администрация“ да премахнат тази стъпка.

От министерството на транспорта заявиха, че промяната в наредбата цели да спре минаването на технически преглед с фалшиви бележки или бележки за частично платен данък. Няма данни за пропуски в системата, а онлайн свързаността е факт от години, уточниха от ведомството.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com